2016-12-12
2031 浏览
之前上网睇过呢间私房菜既介绍,所以今次特登约埋班朋友一齐食试下呢度既手势。其实食私房菜最希望就系食得出系用心煮食,同埋健康无味精,dreamix厨呢度绝对pass!!首先头盘见到甘大堆绿色系青瓜,我本身唔系好好食青瓜,而且通常出街食青瓜都无可能食哂,呢度既份量仲要甘多,我地竟然食得哂!因为真系好爽口,好好味,无谂过青瓜可以甘好食!配埋黑松露胡麻味既花胶,好岩女仔食啊~~呢度既菜好特别,系出面唔会食得到。例如呢个淮山杞子响螺鸡汤,真系真材实料,我连汤渣都食埋!不过厨师叫我地要留肚,一阵仲有好多好菜,一样有鸡食!然后就系呢碟大虾,净系用鼓油调味煎香都已经好惹味,好香口,虾肉又爽又弹牙。清汤萝卜蝴蝶腩其实系猪腩肉,配萝卜一样好好食,好似食牛腩甘!我平时好少食糯米饭,估唔到呢餐可以食到。我本身好惊食糯米饭会好难消化,但估唔到同蜡味一齐炒都炒得甘香甘好味,我忍唔住食左两碗。食到啲糯米炒得好香好腍,我谂消化应该唔成问题,我反而惊食得太饱会无肚食其他好野!我本身都无预到会有甘大条鱼,仲要系我最中意食既龙趸,好新鲜!平时系酒楼都食唔到呢个质素。简单用葱同鼓油调味已经好足够霸王鸡既鸡油香味一样好正!鸡肉
其实食私房菜最希望就系食得出系用心煮食,同埋健康无味精,dreamix厨呢度绝对pass!! 首先头盘见到甘大堆绿色系青瓜,我本身唔系好好食青瓜,而且通常出街食青瓜都无可能食哂,呢度既份量仲要甘多,我地竟然食得哂!因为真系好爽口,好好味,无谂过青瓜可以甘好食!配埋黑松露胡麻味既花胶,好岩女仔食啊~~ 呢度既菜好特别,系出面唔会食得到。例如呢个淮山杞子响螺鸡汤,真系真材实料,我连汤渣都食埋! 不过 厨师叫我地要留肚,一阵仲有好多好菜,一样有鸡食!然后就系呢碟大虾,净系用鼓油调味煎香都已经好惹味,好香口,虾肉又爽又弹牙。 清汤萝卜蝴蝶腩其实系猪腩肉,配萝卜一样好好食,好似食牛腩甘! 我平时好少食糯米饭,估唔到呢餐可以食到。我本身好惊食糯米饭会好难消化,但估唔到同蜡味一齐炒都炒得甘香甘好味,我忍唔住食左两碗。食到啲糯米炒得好香好腍,我谂消化应该唔成问题,我反而惊食得太饱会无肚食其他好野! 我本身都无预到会有甘大条鱼,仲要系我最中意食既龙趸,好新鲜!平时系 酒楼都食唔到呢个质素。简单用葱同鼓油调味已经好足够 霸王鸡既鸡油香味一样好正!鸡肉又鲜嫩。唔会好似食白切鸡甘dry,我非常中意食鸡翼部分,最入味! 然后菜心用虫草花汤浸,都系好有心机~ 老板会不时行出黎同我地介绍菜式,令我地觉得佢地煮既每道菜都系好有heart!! 今次呢餐饭用奶冻做总结,微微既焦糖香,清清地,好健康!