2021-07-02
睇杜文泽呢骚介绍过闺家,讲到明无味精既茶餐厅,难得今日黎开深水埗就买外卖归家食,粉红色嘅店舖好吸睛,店舖嘅墙身或嘅系深水埗嘅壁画,店舖同每位员工嘅粉红色制服后面都写住见字饮汤,加上佢系一间黄店所以更值得支持,餐厅门口已经好多人排队,加上餐厅已经入围新假期2021年必吃餐厅,证明呢一间餐厅一定有返咁上下质素呢间嘅猪扒系用人手揼,真系好松软好薄,而且仲好香香茅嘅味道,莲藕肉饼亦很出色,肉饼厚身煎得够香,个饭旁边配搭嘅葱油同酸菜简直令个饭更为出色花雕醉鸡好香花雕酒味,而且啲鸡仲好滑,仲有超多嘅杞子,果然落足料今次仲买埋佢另一个必食推介真手撕鸡饭,旁边仲配埋个沙姜汁,平时d手撕鸡都撕到好幼丝,睇落去好似多啲,但系呢一间嘅手撕鸡撕到粗身,个份量仲要多,而且佢嘅沙姜鸡嘅味道非常好食每个餐都会包一碗熬煮4小时细老火汤,饮落去完全感受到真材实料,有阿妈煲嘅感觉,一个餐先至$50,用茶餐厅嘅价钱食到咁高质素嘅饭真系超值