今日一于食好啲,去咗中环呢间海言どんぶり専门店食鱼生丼饭,入到去见到师傅喺吧枱后面专心准备刺身,已经感到好期待叫咗个海言厨师发办鱼生饭特上,一上枱已经震撼到我!成碗饭系层层叠叠咁摆满刺身,卖相一流!啲鱼片切得超薄超靓,师傅手势真系一流。大拖罗油香入口即溶;中拖罗都系香浓滑溜,唔会输畀大拖。金目鲷同真鲷新鲜爽甜,油鲷就肥美得嚟唔会漏,秋刀鱼肉质结实爽口。最啱我心水系啲炙烧鱼类,师傅用火枪烧到表面微微焦香,但里面仲系保持住生鱼片嘅鲜味,海胆同三文鱼籽都系上等货,海胆香甜冇腥味,鱼籽有油香味重🥰另外仲试咗个江户前散寿司,啲饭用紫菜、芝麻、姜蓉同赤醋调味,香喷喷又够醋香。自家制腐皮同玉子都好出色。啲刺身一样系新鲜靓料,摆盘劲靓。配餐仲有茶碗蒸同沙律,最后仲会上过面豉汤暖吓个胃,都几有诚意。最后重可以添饭,不过我实在食唔落啦!师傅嘅刀工、摆盘同选料都见到诚意,绝对值得等位入去食。下次一定会再嚟试下第日嘅时令刺身!

2024-12-03
  • 海言厨师发办鱼生饭(特上)
  • 江户前散寿司(特上)