2016-12-12 809 浏览
上星期因为朋友介绍 于是简咗哩度同爸爸庆祝生日 餐厅几大但店内位置较少 只有三张大圆桌和一张长方桌 配上简约的装潢 令人有种舒适既感觉 而且墙上挂满之前食客的合照 感觉店主十分重视每位客人☺ 爸爸同妈妈见到都话好想影返张相留念全个餐牌有好多款菜式 一人$350 我地成家4个人就夹埋$1400 菜式既丰富度都够哂高 侍应仲好亲切咁同我地慢慢介绍各款菜式 岩哂钟意听故事既爸爸妈妈😬 仲会好细心咁教我地点食先最好 有好多款𩠌我地都好钟意食 特别系哩几款: 淮山杞子响螺鸡汤汤同汤渣是分开上 可见依碗汤系由真材实料而制成 睇得出份量够哂足料 另外淮山杞子都系滋阴养生的食材 再加上响螺同鸡 所煲成嘅汤十分鲜甜 而且汤的份量十分多 每人都可以再添😍 糯米鸭鸭内填满糯米同栗子 一切开只鸭已经闻到好香既味 入面既糯米有浓浓的鸭香味 而鸭肉就比较软身 充满肉汁 值得一提的是栗子超甜 而且焗后亦能保持到口感 Dreamix 双喜 — 蟹盒和酥炸生蚝蟹盒系由人手拆出既新鲜蟹肉 蟹子再加上蛋浆而制成 另外因为加上蟹子的关系而令整个蟹盒更有口感 而酥炸生蚝系我同妈妈既至爱😍 我地不嬲都好钟意食生蚝 今次炸得好脆

有好多款𩠌我地都好钟意食 特别系哩几款:

淮山杞子响螺鸡汤
糯米鸭
Dreamix 双喜 — 蟹盒和酥炸生蚝
蟹盒系由人手拆出既新鲜蟹肉 蟹子再加上蛋浆而制成 另外因为加上蟹子的关系而令整个蟹盒更有口感 而酥炸生蚝系我同妈妈既至爱😍 我地不嬲都好钟意食生蚝 今次炸得好脆 一咬落去有生蚝既汁 同外面炸既皮 夹得好好👍🏻 生蚝好新鲜同肥美 只只都够哂大只
昌妈妈炆猪肉
炆猪肉看似系道好普通的菜色 但一试就知好考厨师的手艺 负责人特意透露佢地所用嘅猪腩肉系来自玻璃腩的部位 先能够做到入口即溶的感觉 由于这道菜较其他菜色油腻 所以更特意配上蒸馒头来平衡炆猪肉的油腻感
餐牌上冇写 但厨师特别为我地送上咗奶冻 奶冻分量适中 岩哂我地食 虽然前面既𩠌已经够我地食到揽住个肚走😂 侍应介绍奶冻所用既糖系适合老人家或者糖尿病人食 好细心👍🏻 奶冻几香 口感好滑 浓浓奶香味 同坊间出名既奶冻质素算系不相伯仲 估唔到系私房菜餐厅入面都食到咁高水准既甜品
不得不提铺头好贴心 临走真系同我地影咗两张大合照 一张可以比我地带走 我地都觉得好开心 下次妈妈生日可以考虑再黎同佢庆祝