2024-05-16
📍大坑唔系讲紧嚟紧嘅欧国杯, 而系讲紧大坑嘅人气餐厅Nocino🤗Nocino并唔系以restaurant或者cafe命名, 而系叫自己做’Grotto’, 乃系指瑞士接壤意大利边境地区Ticino餐厅嘅代名词顾名思义,佢哋主要提供糅合瑞士及意大利嘅新鲜食材同独特风味而造成嘅菜肴;当中佢哋有供应set lunch,三道菜$168一位,CP值极高;适合首次光顾嘅客人尝试首先前菜我哋选择咗wagyu beef tartare同Arancini Ticinese前者肉质鲜甜,似食紧吞拿鱼😅再配以极幼脆薯条,增强口感至于Arancini Ticinese, 其实系risotto ball; 外脆内软,上面洒满cheese powder,热辣辣好好食主菜就系两款唔同嘅pasta , 分别系Duck Ragu Creste Di Gallo 同Pesto Gigili; 两款都系手工即做意粉,份量十足,好弹牙有咬口,食得出佢哋嘅新鲜程度最后甜品当然唔少得Tiramisu 再加一杯latte,令整个瑞士提契诺州旅程圆满结束😋