2022-10-12 99 浏览
成日睇韩剧既时候,都好想好似啲主角咁一边食韩剧既大排档一边饮酒倾计,但可惜好耐都冇去过旅行😢 不过今日就黎到尖沙咀呢间韩国餐厅,成间都好似韩国当地路边摊咁,唔单止折凳、折枱都系路边摊会用既款式,仲有自助洗衣店、漫画店既铺面、霓虹灯等,到到都系打卡位,劲有feel!✨辣炒章鱼一上菜已经闻到劲香!鱿鱼非常弹牙,配料仲有爽脆既椰菜同埋萝卜片,食落微辣带甜,最正既系仲有焦香!估唔到楼上铺既餐厅都可以炒到咁有镬气,送酒一流!✨芝士炒年糕呢到既炒年糕唔会好辣,味道甜甜哋!我最中意既系年糕非常烟韧,而且煮到啱啱好,唔会霉哂。加上芝士铺面,仲用火枪轻轻烧过,香浓之余仲带炙烧既烟熏味,比一般餐厅既做法更有诚意!✨泡菜煎饼煎到外层超脆,内层柔软烟韧,加埋泡菜,酸酸地味道令人更开胃之余仲增加口感!不过一定要趁热食,如果唔系好快就会淋哂~✨柚子牛奶乐柚子味道好突出,加左牛奶之后平衡左柚子既酸味。饮得出米酒份量都几多,但同柚子味道好夹~✨热带雨林一直都几惊饮烧酒,因为觉得酒精味好浓,但呢杯完全饮唔出酒精味。加埋啲果汁酸酸甜甜既味道,好啱女仔饮!

✨辣炒章鱼

✨芝士炒年糕