2024-06-30 631 浏览
突然好想食台菜于是黎到东荟城G楼既茶木怀旧一番以前中学时代,小妹放学后间中会到茶木食tea,黎到见到唔同款式可颂同经典茶叶,昔日回忆马上涌现餐厅已应用手机QR code menu 落单,方便又快捷我同朋友就拣左$258二人晚餐,包含左台风小食、主食、跟餐饮品各2款,另外+$15可以追加甜品一款🔹️小食 金黄盐稣鸡 & 红油抄手(各半份)小食黎讲不得赞盐稣鸡保持到水准,香脆内嫩;红油抄手食落唔会好辣,少少麻主食一 台式麻辣半筋半肉手工拌面茶木必食一定系手工拌面,面质Q弹索味,半筋半肉用既里肌边肉,肉质比较细致易咬,老人细路都食到🌷主食二 乌鱼子元贝手作面小妹至爱既主食,材料相当丰富,除左主角两粒大元贝,仲有红腰豆、毛豆仁、香菇、车厘茄等健康食材,配埋茶木秘制酱汁捞埋食,多重口感,味道好,推荐比各位靓女饮品 热黑糖姜茶:姜味唔太辣四色啵啵花生豆乳:上层有4色芋圆,好QQ,以花生豆奶做基底,花生味香浓,饮得又食得甜品杂莓吉士可颂窝夫:杂莓有raspberry +蓝莓,吉士酱好香,夹上热烘烘可颂窝夫,香甜松软四色啵啵花生芋泥芋圆仙草 (二人份量):估唔到2人size都几大份自家制芋泥球相当软糯,

突然好想食台菜
于是黎到东荟城G楼既茶木怀旧一番

餐厅已应用手机QR code menu 落单,方便又快捷

🔹️小食 金黄盐稣鸡 & 红油抄手(各半份)

主食一 台式麻辣半筋半肉手工拌面

🌷主食二 乌鱼子元贝手作面

饮品
热黑糖姜茶:姜味唔太辣

甜品

自家制芋泥球相当软糯, 球下仲有花生豆奶沙冰球,球下冰凉豆奶浸住七彩颜色既仙草、波霸珍珠、4色小芋圆、红豆圆、地瓜圆、紫薯圆等,材料超丰富,练奶另上,可控制份量,super size 真心食到大满足

圆滚滚芋泥球
朋友系芋头控,点都要叫呢个貌相炸到好似煎堆咁金黄既芋泥球
原来除左芋泥,入面仲mix埋咸蛋黄、肉松,口。感外脆内软充满咸香

经历左咁多年,茶木既台菜质素进步唔少

环境干净,上菜快,我同友人都食到捧住个肚走

2023-10-31