2022-06-23 1419 浏览
其实间中都想食吓乐天皇朝嘅小笼包,今日就约咗朋友嚟呢度,顺便同佢庆祝生日。门外已经有非常清晰嘅餐牌,就算要等位都可以睇定食乜。以今时今日嘅餐厅嚟讲,呢间嘅规模都算几大间,环境宽敞坐得舒服,约朋友嚟就啱晒。前菜花生栗子虽然并非名贵菜式,但佢嘅花生同栗子炆得好好食。嚟得呢度,一定要叫佢嘅特色皇朝小笼包,因为可以试晒八款唔同嘅口味。点菜后店员就会递上说明书,建议由原味(白色)开始,再顺序品尝人参(绿色)、鹅肝(啡色)、黑松露(黑色)、芝士(黄色)、蟹粉(橙色)、蒜香(灰色),最后系麻辣(红色)。其实每一款嘅味道都好突出,而我尤其喜欢佢嘅蒜香同麻辣味,当然传统嘅味道亦相当出色。另外我哋拣咗李白醉鸡,去咗骨嘅醉鸡啖啖肉,亦都充满酒香,肉质鲜嫩令人回味。油麦菜除咗配豆豉鲮鱼,原来配麻酱都一样咁好食。麻酱油麦菜用一片好薄好薄嘅青瓜卷住新鲜嘅油麦菜,方便蘸麻酱进食,清新之中带点芝麻香。最后叫咗份主食,鲜虾抄手拌面总共有四大只鲜虾抄手,鲜虾非常爽口,而佢嘅酱汁带有酸、麻、辣嘅味道,真系非常醒胃。原来下午茶时段仲有六折优惠,下次攞半日假嚟可以叹吓佢嘅下午茶。
门外已经有非常清晰嘅餐牌,就算要等位都可以睇定食乜。
前菜花生栗子虽然并非名贵菜式,但佢嘅花生同栗子炆得好好食。
前菜
特色皇朝小笼包