来到一月中旬,仲有不够一个月,很快就到年尾收炉饭或家人团年饭既时候,今晚先同朋友们觅食盆菜,呢间要介绍俾公司或带家人来食,有矜贵鲍鱼盆菜,仲有超巨形甜品,足足18吋既西米焗布甸,咁有气势,真系未食先兴奋啦。足料煲老火汤 $128,份量够6人享用,材料同汤水都足够,而且价钱吸引。先点个老火汤润一下,海底椰煲鸡,仲有鸡脚同猪肉等材料,仲帮我地分好汤,汤料另上。鸡脚煲得软绵,骨胶原都跑到汤水中。保持温热饮得好舒服,金黄色汤水上看似好多鸡油,但入口不腻,比一般鸡汤更浓郁,用海底椰煲多份清香甜润。金尊鲍鱼盆菜 $998(6位用),另外仲有(12位用)的份量,价钱 $1888。主角出场,有贵价的鲍鱼令盆菜升级,当然有烧肉、鸡、大虾、发菜、蚝鼓、贝干、冬菇、鸭掌,还有中层的鲮鱼球、猪手、枝竹、猪皮,底层有吸味的生菜、萝卜、芋头、莲藕等等,材料齐全又多,食完都饱到上颈。烧肉切得工整美观,要赞一下烧肉层皮仲超脆口,肥瘦相间,弹口得来有咬感,不会太咸也不腻。贝干完整一粒粒,要浸系炆汁滚热食最正。冬菇用贵价的大冬菇,肥大肉厚好有口感。大虾经炸过,虾壳都炸透变得脆口,虾肉非常肥厚爽弹,食完一定笑「虾」「虾」。

足料煲老火汤
金尊鲍鱼盆菜(6位)
鸡应该是浸熟,食落肉质特别嫩滑,而鸡皮又薄又爽滑,皮下脂肪不算多,可以放心啖啖肉咁食。
主角『鲍鱼』寓意富贵,每人一只,炆煮得入味又柔软,微弹易咬,老人家都食到,沾下炆汁同食,味道更香浓。
发财好市的代表「蚝鼓」,细时觉得好干硬好dry,但原来系我未食过好野,煮得好就好似金蚝一样,质感扎实得来较软身,不过蚝鼓的味道是更浓缩蚝味,更甘香。呢度既蚝鼓就既味浓又饱满。

横财就手的猪手有丰富骨胶原,易离骨好易食,猪皮弹滑,筋位也软腍。
鲮鱼球够大粒,微微弹,鱼味特别重,不过点都有少少腥。

底层的吸味配料,完全吸尽炆汁的味道,生菜「生财」系个底滚咁耐都冇变色,仲系翠绿色。
莲藕是爽脆质感,正好合我口味,个人不太喜欢粉绵感的莲藕。
讲到最吸味,萝卜真系No. 1,一来当做季节,特别甜又多汁,二来的确吸到最浓汁料味。
腊味煲仔饭
腊味煲仔饭 $98(4-6位份量),性价比高,呢个价钱有咁多份量,味道又好,抵过出面煲仔饭。
腊味有齐 腊肠、润肠及腊肉,配埋菜芯平衡下油腻感。
先食腊肠,油润且肥瘦平均,咸甜度一半,味道不错,只系个人喜欢偏甜的腊肠。
反而劲钟意呢度润肠,较软身又不太干,内脏味道温和易接受,也够甘香。
腊肉不会过干,用五层肉都不会好腻,越咬越有出甘香味,配米饭一流。
焗西米布甸(18吋)
另一个主角出场!!!焗西米布甸 ,超级巨形的份量,足足有18吋大,好有气势,上菜时已经成为全场焦点。
因为想食,系要提前预订。
西米焗布甸 $488(18吋),睇下茶杯同西米焗布甸几大对比,可想而知有几巨形,我谂小朋友见到仲开心过我。
另外,也有(例牌4-6位份量)$198。
两个份量都是必须提前预订。
面层焗得超级香,有阵阵香甜味飘过,大家都忍唔住影相厄like,唔舍得分来食。
焗的甜品有好处,就系我地都影左一阵,分来食时,仲系热辣辣,保持温度好好。
西米好多,不太腍太烂,刚好保持微弹的圆粒状,好香好creamy,甜度不高。
布甸中间有莲蓉馅,喜欢较甜既朋友可以添多点莲蓉会更香甜,我较喜欢本身西米焗布甸的甜度刚好又不腻,净食已经好好味,我仲食左两碗。
2018-01-18
足料煲老火汤
金尊鲍鱼盆菜(6位)
焗西米布甸(18吋)