2020-10-29
一直都好想去试下呢间咁Igable的餐厅🤩, 因为上次黎既时候超多人, 起码要排半个钟先食到… 所以今次我同朋友决定早少少去到, 食个靓靓brunch, 黎个Good Good morning!☺️👍🏻每张餐枱都放左有花, 用唔同的小花樽插起, 放系食物旁边随手影一张相都好靓好衬。每张枱都有一瓶水, 入面有柠檬🍋同青瓜🥒, 比普通既水fresh, 所以我都几欣赏。Fleur Lover (HK$128)材料有: 松饼, 忌廉, 新鲜杂莓生果, 坚果, 有机枫糖浆, 食用花点解我会拣试呢款, 系因为见到menu上面既图好靓, 打卡一流 (好肤浅既原因 😂) 上枱时, 果然无令我失望, 色彩缤纷🌈, 唔同颜色的食材拼色相当突出, 好靓。店员都有温馨提示碗边比较热, 需要小心处理。佢既份量远比我想像中大! 一个大碗装住满满的班戟, 上面铺满生果, 杂莓🍓, nuts, cream, 当然仲有食用花🌸; 而班戟底部系蓝莓酱。一整个食完都真系几饱, 班戟加蓝莓酱相对比较甜, 反而生果及莓带少少酸, 加上我落左少许青柠汁, 中和番D甜味。整体黎讲, 无我想像中好食, 性价比唔算高, 可以话系可一不可
Fleur Lover (HK$128)
Fleur Lover
佢既份量远比我想像中大! 一个大碗装住满满的班戟, 上面铺满生果, 杂莓🍓, nuts, cream, 当然仲有食用花🌸; 而班戟底部系蓝莓酱。一整个食完都真系几饱, 班戟加蓝莓酱相对比较甜, 反而生果及莓带少少酸, 加上我落左少许青柠汁, 中和番D甜味。整体黎讲, 无我想像中好食, 性价比唔算高, 可以话系可一不可再。
Yogurt Lover ($88)
Yogurt Lover
材料有: 螺旋藻香蕉乳酪, 杂锦燕麦, 新鲜生果, 牛奶饼, 椰丝, 食用花
三样菜式之中, 我个人最喜欢呢个yogurt, 或者我平时都中意食yogurt果种酸酸甜甜的味道。摆盘摆到好似画咁靓, 浅蓝色的乳酪🔵 + 浅啡色的燕麦做沙🟤, 营造到好似沙滩既感觉。而海同沙中间用左D椰丝做分隔, 再加左D牛奶饼碎, 蜜糖星星⭐️, 生果同埋食用花, topping 好丰富。味道方面, Yogurt系香蕉味🍌, 都几浓郁, 不过偏甜。如果自己食哂一个, 应该会觉得漏。
Burger Lover ($128)
Burger Lover
材料有: 澳洲和牛, 竹炭汉堡, 羽衣甘蓝, 车打芝士, 自家制腌萝卜, 芥末籽沙律酱, 食用花
朋友点左呢个burger, 上枱时有少少失望😓, 因为佢摆盘唔靓, 碟太大而配菜太少, 令中间的burger好似好孤独咁系碟中间咁… 味道方面, 我只试左一少部分的牛, 发现佢既肉味唔算太香, 而且有少少overcooked, 所以肉质比较鞋。
Velvet Latte ($42)
Velvet Latte
朋友点的velvet latte, 真系拉左只天鹅出黎, 仲要系粉红色🌸! 少女心爆棚🥰, 系靓既。
Matcha Latte ($42)
Matcha Latte
当然唔少得既系我最爱的抹茶Latte😍😍, 个拉花拉得好靓, 抹茶几浓郁。
老实讲呢间餐厅性价比唔算高, 虽然份量几多, 但价钱都偏贵。但无可否认呢度系好适合打卡, 环境布置得非常靓同舒服。食饱饱之后, 出面就系人气既南丰纱厂长梯, 又可以继续打卡之旅。