2007-02-15
情人节, 唔想食d 唔抵既西餐. 所以book 左"sushi 广" 2 位. 因为依间店早已闻名,同埋电视都有讲佢, 所以几有期望.Time: 6:30PM 14/02/2007早到左3 分钟, 间店未开工,要企走廊等,而走廊有阵烟味, 令我印象减分. 好彩准时开工, 一到30分就带我到入位, 我都特登订左sushi bar. (我谂都好多人唔惯坐sushi bar, 但一定会食得好d 架,尤其刺生.)埋左位后, 印象分先加返, 因为食具都好新同精致, 亦预备左餐前荔枝酒(唔错!!!) 同餐前小食.(因为成个sushi bar 都未有人, 服务真一流,五星级水准.) 坐得sushi bar, 就唔好叫d set啦. try 下面前d 鱼, 等师博介绍啦.程序: 由淡味刺生食起(虽然我真系好想快d 食大toro,但食既次序错左, 食出黎既味都唔同)就自己食既口味(有无鱼味,有无咬口等)叫师博整啦.讲真,质素真系好好.加上坐sushi bar, 同一条鱼, 师博会切d 靓既or 就你想要既口感,切比你. 好似"大toro"咁, 佢会成盒拎出黎介绍.(食toro鱼生同寿司会用唔同既).多谢
Time: 6:30PM 14/02/2007
就自己食既口味(有无鱼味,有无咬口等)叫师博整啦.
讲真,质素真系好好.加上坐sushi bar, 同一条鱼, 师博会切d 靓既or 就你想要既口感,切比你. 好似"大toro"咁, 佢会成盒拎出黎介绍.(食toro鱼生同寿司会用唔同既).多谢师博咁好service.
真系要推介佢既大toro, 真系雪花级.虽然女朋友话始级无日本食既时候咁fresh, 但我睇,就比日本既更无根,更雪花. 所以走之前,re-order 左一次.
成晚,只系食左刺生(over 十几种鱼),同唔少寿司. 其它野就无试过啦. 卖单只系1000多少少. (估唔到咁合理,依个价钱算抵,因为so far 香港都无乜几何食到依个级数).
注:叫左次北海道"海胆"寿司, 食完竟然觉得苦苦地, 女友话左比师博听, 个师博即时check下, 同用第二板海胆整过一件比我地. anyway, service is best, 但d 海胆始终无日本咁好(已经好过本地其它),可能佢系一板返黎,而唔系生海胆原只返黎.
个人觉得: 去得sushi 广, 其实可以唔叫餐or熟食,始终佢既鱼生先系主打.其它野去第二度食算啦.