2015-03-30
今天朋友请吃饭,被带左去一个工业区入边既餐厅,完全估唔到呢个区会有咁样既餐厅,本没抱期望去吃,装修都系豪豪地果只。(利申:唔知点解openrice话我系店主....唔批我两次....如果我系店主就好喇...) 一行5个人去到,十几分钟就来, 一计叫左7个菜式,我就写晒出来!鱼子薰蛋、小笼包、葱油海誓头、花雕蛋白蒸蟹、芝士海鲜煎饭糕、雪菜肉丝炒年糕同高力豆沙食左咁多,只想highligh 3个,黑鱼子熏蛋 呢个系我叫的,所以一定系好食 ,烟熏味重,上面放左几粒黑鱼子当点缀,咸鲜加烟熏,老实,鱼子D味就唔多觉,但蛋就真系烟得几好。 小笼包 来上海菜馆唔食小笼包不如唔好来!热辣辣来到,肉汁丰盈,皮个人认为可以再薄等,特别是尖头收钻位,粗左少少,但因为够晒热,所以无吃唔到问题,但我肯定冻左就咬唔开。 高力豆沙 食左咁多,都几饱,最后来个高力豆沙同豆沙锅饼,个人系钟意高力豆沙,虽则唔知高力呢个名边度来,但呢个高力豆沙个面有点脆脆的,加上糖霜,好味花雕蛋白蒸蟹呢个唔记得影相,花雕味道不够香浓,蛋白够滑,但蟹肉都几足。 总括来讲,系几有上海味道,但唔辣,个人推介个熏蛋同花雕蛋白蒸蟹。
食左咁多,只想highligh 3个,
黑鱼子熏蛋 呢个系我叫的,所以一定系好食 ,
呢个唔记得影相,花雕味道不够香浓,蛋白够滑,但蟹肉都几足。