2020-11-22 1161 浏览
黎到大围好出名既好汤好面🍜 次次想食都大排长龙,今日weekday 3pm去终于唔洗排好耐就食到🥳点解呢间小店会咁出名呢?除左系前四季酒店既米芝莲法国餐厅副厨主理👨🏻‍🍳每个汤底系日日新鲜熬制,真材实料🤣「棉花鸡」🐓 将一笼点心变成汤面呢个idea好得意~ 个汤真系好惊艳‼️一饮果下即刻同男朋友对望,忍唔住话真系好好味😂 个汤非常浓郁,呈现浓厚既奶白色,有啲似日本鸡汤拉面,但无咁肥腻,可以见到个汤一啲油都无,所以饮落好清淳舒服,汤加左少少咸香既金华火腿落去吊味,令个鲜味度再提升。汤面材料有鹿儿岛既地鸡肉🐔肉质结实,带有微微既鲜鸡味。鱼肚,吸哂鸡汤既精华,仲有少少爽口😛 阳春面亦比想像中弹牙,挂汤能力唔错。最后我地饮哂成碗汤,无口干,果然系主打无味精💯「好头好尾」🐄牛骨汤照样系十分浓厚,饮得出用左唔少时间同心思熬煮🥺 最欣赏系川味和牛面颊肉🐮和牛软腍幼嫩,少少入口即溶😍 法式炖牛尾,口感比较扎实,亦有好浓烈既牛味😝虽然每碗面价钱比较贵($100+碗)但我绝对觉得物有所值🤩

「棉花鸡」🐓
棉花鸡