2014-12-13
九龙城除咗唔喺泰菜同甜品圣地之外,其实唔老少号中菜馆都林立,每间都主打特色出品!作为食客嘅大众,有时都难选择!近日天气回暖少少,又咁啱落嚟九龙城食饭,我地几个为食嘅麻甩仔,又喺觅食嘅时候!见到一间新开嘅小店,点都要试吓啦!依间小店主打生猛海鲜、泰式串烧仲有特色小炒!听返负责人讲,原来佢哋本身做海鲜批发,唔怪得可以做到咁街坊价啦!食海鲜真喺香港人嘅致爱,所以我哋美食兵团今次反传统,食试吓泰式烧海鲜,食返每样海鲜嘅原味正!首先欣赏喺佢哋用上传统嘅公鸡碗筷子同《生鱼汤》,真材实料,好有生鱼味道!真喺别出心材!《蒜蓉烧野菌》真喺几好食,好重蒜蓉味,完全适合我哋依班酒客!另外,野菌杂菇新鲜弹牙,唔错唔错!《烧鸡翼》《烧海虾》《烧矮瓜》依三个𩠌真喺味道十足,用上新鲜食材真喺原味,而且海虾用上泰国草虾,虾味十足又够牙!我自己最欣赏《烧鲍鱼》,蒜蓉入哂味经已有难道,但鲍鱼烧到七八成熟,依个就考师傅功力,因为太熟就会收哂水,死死实咁!但依个鲍鱼卖相吸引,弹牙,有海水味!正!《荷叶蒸花甲》又喺一绝,卖相唔算特别,但用上特大花甲,食落啖啖肉!但最要每只花甲都好有荷叶味,非常清香,够特别!总括嚟讲,食材新鲜已
总括嚟讲,食材新鲜已经冇得输,师傅手势一流,真喺赢哂!下次点都要试埋啲小炒!每人都喺 160蚊左右,超抵食!