2024-05-12 833 浏览
小红书最近有人推介黎香港行山既配备竟然系饮茶,依个连香港人都未必知既地方。原来香港仲有好多乜村乜村,但就真系唔系有好多村入面仲有茶楼同种菜既地方,依条村盛产西洋菜,饮完茶我地行左一个圈依度空气好清新舒服食左唔系好多款,不过样样都印象深刻。鹌鹑蛋烧卖肉馅好扎实肉香微甜配邪恶既鹌鹑蛋,虽然连锁果间蒸包点既都有依款点心,但果个感觉肉馅冇依度新鲜。系最新既研究仲指出,西洋菜打败了许多超级食物,荣登世界上最健康、同时兼具抗癌的超级蔬菜。西洋菜仲含有多种维生素、矿物质和次生植物物质。 只需 100公克的含量,就足以满足每日维生素 C 需求。 西洋菜含有比柳橙和柠檬含有更多的维生素C成分。 这使得它成为终极的免疫增强剂。原来西洋菜有咁多好处,难得见到有即灼既西洋菜即刻嗌返碟,口感爽脆菜香独特,西洋菜系天气越冻越甜既菜相信冬天再黎食应该更正今餐食甜食到过瘾,有豆腐花、椰汁马豆糕同芝麻卷,三样嘢嘅共通点都系好滑,以前上家政课既时候有整过芝麻卷,材料好简单但工序就好繁复,所以依家系街都好少舖头有卖。马豆糕滑嘟嘟好有弹性,豆腐花话用山水黎整 我就食唔到分别啦,但都滑既

• 西洋菜