2015-09-05
生日好开心!应朋友邀嚟食呢一餐矜贵嘅铁板之夜!由于一早book定台,所以唔使等。准时到达楼下,要搭lift上一层,店内灯光昏暗,只有厨师bar位灯光比较光,一下子都未睇到个整体装修。被店员安排到铁板bar位置,估计呢个L型bar台可以坐到8位客人左右,亦有不少日系装饰布置。今餐由朋友拍板点餐,点咗一个二人餐。未上餐前,店员先递上餐前小食,每人一份!一边食住小食一边倾下偈,感觉唔错哦!小食都摆得相当有心思~再嚟一小碗蔬菜沙律,好新鲜㖞!第一道递上嘅系只得两片嘅拖罗,基本上我系好怕喺香港食吞拿鱼,因为好难遇啱好食嘅,通常都肉质偏鞋偏干!但呢两块拖罗就唔同咁讲!肉质嫩滑、入口易溶,冇筋,相当肥美,重点唔腥!正呀!!黑鱼子蒸蛋将原只鸡蛋壳去顶去蒸,蛋滑香溜,加埋超多嘅黑鱼子⋯好满足哦!师傅将生猛龙虾拎出嚟,当住客人面前处理,手起刀落,虾身去壳起肉,再用火炙!龙虾肉质爽弹清甜,非常新鲜!虾头用嚟另制面豉汤,令有一番风味!鲜鲍鱼原只铁板烧炮制,再切开小件上碟,但味道却过火,好咸!肉质鲜嫩还可以。鹅肝香煎,配上香脆法式面包,鹅肝味特浓,体积都几大件,入口肝油满泻,满布口腔,罪恶感好重!但真系好好味!
今餐由朋友拍板点餐,点咗一个二人餐。
再嚟一小碗蔬菜沙律,好新鲜㖞!
黑鱼子蒸蛋
龙虾肉质爽弹清甜,非常新鲜!
虾头用嚟另制面豉汤,令有一番风味!
鹅肝香煎,配上香脆法式面包,鹅肝味特浓,体积都几大件,入口肝油满泻,满布口腔,罪恶感好重!但真系好好味!面包有吸油之效,配搭得宜!
和牛肉质又系一个嫩字!熟度啱啱好,牛味浓厚,冇渣!肉质松滑。
最后到炒饭时间,师傅会先征询客人需要什么图案,我就拣咗最可爱嘅面包超人,隔离客人应该就拣咗劳苏熊~师傅艺术天份都唔错哦!倒转嘅方位都可以做出一眼就认得出嘅卡通人物!犀利呀!多谢晒~
客人仲可以入去厨房位同中意嘅卡通影返张相作留念添!
当影完相,卡通人物就变成炒饭喇,炒饭配料丰富,加上卡通嘅前身,好似特别好味!
仲有即制嘅红豆沙饼,味道唔太甜,唔错!
其实食到呢度已经好饱⋯点知仲有两个雪糕波芝麻&绿茶味,仲有仲有,朋友专登叫餐厅预备嘅生日蛋糕仔⋯哗,真系好口福,好满足!