2021-08-28 600 浏览
深水埗嘅cafe真系多到去都去唔晒🤣不过越开越多感觉好似好多都一式一样咁,呢间位于鸭寮街嘅Loop Kulture就凭住与别不同嘅风格吸引咗我眼球👀呢度以热带风为主题🌴店内摆放唔少大型植物装置,连枱櫈嘅木感觉都raw啲,令人好似置身系森林之中,打卡一流👍🏻除咗打卡,呢度对于环保嘅心思都好值得欣赏💚店内有个corner以走包装为概念,可以自携器皿或者呢度提供最简约嘅纸袋盛载果仁、granola、干果等零食,价钱以磅数嚟计,自己想要几多先攞几多,减少浪费。Avcado & Fig Toast 每间cafe唔少得avocado toast,呢度嘅版本都比较有谂头,用sourdough toast配搭无花果,另外仲有一小碗番石榴sorbet,配多士食好清新😗几钟意呢度嘅sourdough toast酸味好出好香,牛油果都特别creamy🥑连埋配角嘅石榴粒同葵花籽,口感味道层次提升。Juicy Fruit Pain Perdu落咗柯打要等20-30分钟,不过呢个时间系值得等而且唔算好耐😛作为signature嘅菜式,呢度摒弃咗一般西多士嘅做法,用咗树头面包代替普通方包,质感更厚更松软,面包吸尽蛋

Avcado & Fig Toast

Juicy Fruit Pain Perdu
落咗柯打要等20-30分钟,不过呢个时间系值得等而且唔算好耐😛作为signature嘅菜式,呢度摒弃咗一般西多士嘅做法,用咗树头面包代替普通方包,质感更厚更松软,面包吸尽蛋汁,蛋香味浓郁,而且面包面头带少许香脆口感,热辣辣咁食,配搭糖浆同冻冰冰嘅番石榴雪糕🍧一冷一热口感过瘾,系几出色😋😋

Loop
每间cafe都总会有signature嘅饮品作为生招牌,呢度都唔例外。呢款Loop派头就大喇🤪有成3个杯,分别盛载espresso、椰子水加椰子水制成嘅冰同椰子片,仲有椰奶。店员首先叫我哋将espresso倒落椰子水,先品尝有少许椰子天然香味同椰子片🥥口感嘅americano,之后再加入椰奶,椰香味唔重,但系天然无负担嘅味道,清清地又几特别。

Iced Matcha Latte
系IG一search有唔少人都必定叫咗呢杯iced matcha latte,贪佢四四方方嘅樽外型够煞食。唔止可以打卡,味道都唔错,抹茶味好浓郁又唔甜,茶味醇厚得嚟又唔会有部份人未必接受嘅苦涩味👍🏻而且佢用咗樽仔奶茶嘅concept,唔使加冰,唔怕冰粒冲淡味道。

人均消费:$160
推介指数(10分为满分):9分