2014-02-23 1928 浏览
天氣反常...回暖兩日後溫度又急降...市區都只係得8度...OMG! 臨收工先知道屋企無飯食, 天氣凍...好想打邊爐~就開始試約在附近返工的友人...有人得閒! 不過好學的友人要去炮台山考試, 反正我未收得工, 夜少少無所謂啦! 本小姐其實對炮台山不太熟悉...睇睇O.R.先! 就TARGET了天后的<上品>...友人行過來亦都近~um......知就知一定多人...但我完全低估了上品受歡迎的程度!!! 全店爆滿!!! 要等到9點半先有位...但太凍喇, 就行去附近的泰出色, 食辣野都可以暖暖身吧!! 主要是見到有位不用等~~~友人知道我近排寫食評...好雀躍, 齊齊comment....實行友人口述, 寡人代筆...=o="...好入正題! 雖則凍都叫了泰式醃生蝦刺身 HK$88, 約8隻, 不算很大隻, 肉質不夠爽, 生蝦除了肉質本身, 汁都很重要, 這汁酸而不辣, 亦未算可以帶出蝦的味道, 只屬普通之作! 友人喜歡食菜, 叫了馬拉盞炒椰菜苗 HK$67 (椰菜苗要加$5), 份量算多, 但馬拉盞味道好似不夠, 食落味道不夠濃, 要多次點汁就比較好!之後就是飲完

泰式醃生蝦刺身
馬拉盞炒椰菜苗
之後就是飲完暖粒粒的冬陰功喇! 冬陰功蝦湯 HK$78, 是用一個鍋上, 下面有火暖著, 侍應見檯面不夠位就話幫忙勺兩碗先, 一鍋仔大概有3碗半左右! 第一啖有椰香味道, 之後先開始有冬陰功的酸辣味道, 好味!! 而且很足料, 蝦比生蝦刺身的還要大隻, 還有很多菇類, 很入味! 推~~
冬蔭功蝦湯
友人是青咖哩的愛好者, 就叫了椰汁青咖哩雞 HK$72, 雖然話椰汁, 反而不太食到有椰汁味...但青咖哩味道不錯, 辣辣地伴飯一流!! 但如果再多人食就要叫多份喇~~
椰汁青咖哩雞
最後就是泰式鐵板蠔仔蛋 HK$78, 一上檯"喳喳聲"出曬煙, 好香!! 份量多~~蛋煎得好香, 似是落了魚露, 蠔仔都不少, 啖啖都食到有蠔, 底有少少芽菜! 很不錯~~
泰式鐵板蠔仔蛋
埋單先知原來白飯要HK$14一碗, 好似貴左少少囉!!
2014-02-19
冬蔭功蝦湯