2019-08-08
香港其实有不少泰国菜餐厅,所以其实以后无必要再乱咁试食连名都未听过既私房菜形式既泰国餐厅。今次因为上网见到有八折优惠就预约左这间位于尖沙咀闹市的Queen’s Kitchen皇后泰国厨房,我有睇过网上既食评嫁见话唔差又话舒服又有景…系既这间餐厅的确位置方便,格调和环境都很舒适又宁静。宁静系基于当晚得我地一枱客啰🤨🤨睇左餐牌好耐一直揾唔到有青咖哩既选择,之后问店员,佢话餐牌无既不过可以做到比我地😅😅店员声称红咖哩没有饭附送,而青咖哩鸡可配饭或薄饼,若要加饭要另加$12。咁我地就决定叫青咖哩鸡 ($148)、四串沙嗲鸡肉/猪肉串 ($98) 同泰式香叶猪肉生菜包 ($128)。碟青咖喱鸡一黎度就睇到我有点惊,鸡肉较预期少(得一只鸡脾二只鸡翼),咖哩汁较偏稀,好似一半系咖喱一半清水咁,连椰沐味都可以话系无,整体味道较预期差。😞😞四串沙嗲鸡肉/猪肉串,店员话可以一半一半咁比我地,所以一碟有两串鸡肉两串猪肉。味道不过不失啦!泰式香叶猪肉生菜包,拿起生菜,放入肉碎,卷好,放进口里一起吃。味道偏辣,肉碎偏少反而洋葱、香茅、辣椒比较多。