2017-08-17
同朋友又相约喺九龙城食嘢,但今次唔系食泰国嘢啦,系食意大利菜!真系第一次!嚟到pavia ,灯光柔和,装修简约又带点浪漫,啱晒撑枱脚,但原来楼上仲有一层可以包场开party,有独立洗手间,约埋三五知己都冇问题!我哋两个人嗌左set dinner, 店员好快就放低焗好既芝麻包同蒜蓉包,芝麻包望落平平无奇,点知芝麻香到不得了,查埋牛油简直perfect !头盘拣咗mussels with white wine sauce, 嚟到见到青口好饱满好大只, 一咬落口,好惊奇嘅系口感竟然好似生豪一样,完全冇un嘅感觉,仲要超级鲜味! 喺其他地方从来未食过咁嘅青口,真系一定要试!老板娘好Nice ,周围同客人倾计,仲话俾我哋听佢哋拣青口嘅秘诀,而且佢哋处理好晒,一啲海草都无,连埋白酒汁一齐食,鲜味一发不可收拾,而且仲有好多只,简直过足口引!食完个咁有惊喜嘅头盘已经非常期待下一道菜,值得一提嘅系每食完一道菜佢哋先会上另一度,绝对唔会一次过上到全枱都系嘢食,保持每道菜都系最佳状态呈现比客人享用!再嚟就系carbonara spaghetti, 一嚟到已经闻到好香,一啖食落去,超级creamy但又唔会好漏
再嚟就系carbonara spaghetti, 一嚟到已经闻到好香,一啖食落去,超级creamy但又唔会好漏,烟肉食得出唔系平价货,成个意粉配合得啱啱好!超级好食!
朋友拣咗mixed mushroom risotto, 好惊喜一摆上枱已经超级香黑松露味,一放落口简直唔识形容,香气四溢,超级钟意食菇同黑松露既我简直唔舍得吞落肚好食到不得了!唔似有啲餐厅得个香字放落口一啲黑松露味都冇!
饱左八成, 甜品就嗌个酸酸甜甜嘅apple crumble, 店员态度好好仲提我地岩岩焗起,小心碟仲热,本身唔食肉桂嘅我都觉得呢个好好味,配合得岩岩好,上面仲有啲牛油脆脆,好香口,
为呢餐画上完美句号
估唔到九龙城会有咁高质素既意大利餐厅,一试难忘,老板娘仲俾人好有人情味既感觉,会主动同你介绍食物同倾计,香港已经卖少见少,食得开心又窝心,一定再嚟!