2024-10-24 537 浏览
上星期去左帮衬🥲今次系我第一次帮衬俩三杯,亦系最后一次帮衬😢当日2点几约左朋友食野,我到左先,就去点左自己份餐先。女店员冇问我几位就直接安排我坐1号枱 我就问 er 1号枱即系?佢指去门口第一张枱,我话我地有3个人wor佢就安排我去坐另一张枱,就同我讲 你3个人依家最少每人要叫一样野,同埋入座起计一个钟用餐。我话下 佢地都未到,我唔知佢地食咩。然后佢就冇应我。现场有两至三枱客,佢安排左二人枱比我,但有3个座位的。我就即刻whatsapp朋友叫佢地拣完 我去落单。到我个餐整好后,我去拎返埋座位,觉得如果3个餐到晒就会有啲迫。所以我行出去帮朋友点餐时,就问个男店员可否调去大少少既枱。男店员:如果大少少既枱,一阵有6-7人入黎食就需要转返原本张枱,我:冇问题啊😊唔该晒男店员好好,想帮我拎我个餐去大枱,我就话唔洗嗱唔该你😊到朋友两个餐整好,我拎埋返座位之后,影紧相打咭。有个啡金头发扎髻既女店员走埋黎,叫我转返去坐本身张二人枱😅我:下?你同事啱啱话坐呢度冇问题架㖞😅女店员:我知啊,啱啱男同事同佢讲左我想转枱,但系唔得啰!我地呢度无得转枱架!见佢咁既态度后,其实有啲唔开心,但又比晒钱,无奈地就话O
上星期去左帮衬🥲
今次系我第一次帮衬俩三杯,亦系最后一次帮衬😢
当日2点几约左朋友食野,我到左先,就去点左自己份餐先。
女店员冇问我几位就直接安排我坐1号枱
我就问 er 1号枱即系?
佢指去门口第一张枱,
我话我地有3个人wor
佢就安排我去坐另一张枱,
我话下 佢地都未到,我唔知佢地食咩。
然后佢就冇应我。
现场有两至三枱客,
佢安排左二人枱比我,但有3个座位的。
我就即刻whatsapp朋友叫佢地拣完 我去落单。
所以我行出去帮朋友点餐时,就问个男店员可否调去大少少既枱。
我:冇问题啊😊唔该晒
男店员好好,想帮我拎我个餐去大枱,我就话唔洗嗱唔该你😊
叫我转返去坐本身张二人枱😅
我:下?你同事啱啱话坐呢度冇问题架㖞😅
见佢咁既态度后,其实有啲唔开心,但又比晒钱,无奈地就话OK。
咁就自己拎返自己个餐,佢帮我拎朋友两个餐去返张二人枱。
到我坐左一阵,有个黑发女店员同我隔离枱既食客讲左几句野(一男一女,讲普通话既,似系游客),我听到一男一女讲 不好意思。不好意思。
原来女店员叫佢地坐去再隔离一张枱,
然后将佢地本身张枱,拍黎比我用餐😅
我就同呢位女店员讲
系啊 其实我觉得真系有啲迫,唔该你啊!
佢话因为同事搞错左。

我一直都同朋友whatsapp交代成件事,我地3个人食左$300左右,食完我地亦将3个餐放返出去。
野食同饮品质素不过不失。
不过整个用餐体验令我唔会再帮衬俩三杯😓仲差过茶餐厅🥲
我好似被玩咁 将个餐拎黎拎去😅⋯⋯