2021-04-05
难得疫情稍缓, 3月头终于得知露台餐厅开返晚市嘅自助餐, 即刻打电话去留枱, 等3月尾完咗midterm test可以去享受一餐.因为疫情同卫生为由, 无特登行近公共空间的食物影相, 将心比心大家都想食物曝露空气嘅时间缩短, 所以夹咗返埋位先慢慢影啦📸✨热食选择有限, 基本嘅中式蒸鱼蒸鸡、咖哩、西冷扒都有嘅, 只系我兴趣不大😛第一轮就集中食海鲜啦! 龙虾扇贝虾球其实都一般, 同埋唔够热. 刺身好新鲜, 厨房频频捧出新鲜嘅剌身, 食得好放心. 矶烧鲍鱼一流, 好腍好入味! 应该系当晚我的最爱, 我添食咗2次! 超级推介! 咖哩, 原来都好辣吓, 要狂饮水😛鸡肉忌廉汤无鸡肉, 羊酪芝士批好膻橄榄银目鱼薯仔杯有惊喜, 西班牙奄列淡而无味重头戏甜品环节, 无得弹啦, 件件质素都平均, 要数卖飞佛就一定系好hit嘅巴斯克芝士蛋糕! 虽然食物质素一般, 但环境舒适, 食客之间保持足够距离; 侍应服务礼貌好好, 拎完食物返位, 旧碟收咗, 食具被放好, refill好水, 又主动问你要唔要帮手影相; 运送食物嘅手推车仔个辘无声. 因为种种细心所以服务质素高, "半岛酒店"呢个名对我仍然好有吸引力.