2022-09-25
筲箕湾良心小店车仔面,壹碗壹碟@bowl_and_plate 🟡筲箕湾东大街出名美食多😋,难得来东区,当然要去支持本地姜小店啦!@bowl_and_plate 壹碗壹碟,系该区的车仔面界薄有名气,除咗因为店家食物足料又好味之余,小编更欣赏佢地有梦想爱香港,用心制作港人美食品牌嘅态度👍. 店面座位不多,我系非繁忙时段来都要等咗15分钟先有位,不过我见到店员一直都处理紧好多外卖单,咁就知道有几受欢迎啦!虽然是小店,但系佢地都会用ipad📱自己落单,与时并进丫嘛! 🔮招牌椒积猪扒米线 $45必食推介,炸椒盐猪扒碎件上,猪扒腌得好入味,香脆可口,而且肉质松软!我个人觉得唔放落汤就咁食可能仲好味!汤底同面底都有唔同嘅选择,我就拣咗猪骨汤底和米线;猪骨汤底味浓之余配上店家嘅生蒜酱,有D似日式拉面个汤底,再点个小辣,出乎意料之外的好味呀!果然系店家的招牌菜呀!抵佢咁招积😜 🔮萝卜牛肋条咖哩捞乌冬 $45重口味既朋友不防试吓呢个配搭.香料咖哩,味道香浓又唔系好辣,乌冬烟烟韧靱,Q弹有口感;牛腩卤牛味十足,熬咗半日,入口超软熟,应该连老人家都食到,有点美中不足嘅系,唔知系唔系D白萝卜熬得耐太入味,有D过
🔮招牌椒积猪扒米线 $45
🔮萝卜牛肋条咖哩捞乌冬 $45
重口味既朋友不防试吓呢个配搭.香料咖哩,味道香浓又唔系好辣,乌冬烟烟韧靱,Q弹有口感;牛腩卤牛味十足,熬咗半日,入口超软熟,应该连老人家都食到,有点美中不足嘅系,唔知系唔系D白萝卜熬得耐太入味,有D过咸而且有渣,呢个就争DD喇!
🔮八香牛𦟌 $38
好有港式风味既牛𦟌,厚切得来软腍腍!上碟都几大份,牛𦟌炆得好入味,略嫌花椒八角味太重,不过不失啦!
跟餐可加$10点个桔仔冰🍊
壹碗壹碟仲有好多made in Hong Kong 嘅食物, 誓要打造用心的香港品牌,店家系自家店面,网店 阿布泰 @abouThai ,同埋喺唔同嘅网上平台都有售卖自家产品(可以去店家个website睇,有写到边度有得卖);干拌面,麻辣鸭血,自家酱料,手工啤,醉花茶,仲有好多勇士figure🦸♂️🦸♀️等等....真系好欣赏店家做饮食之余,更将港人创意无限的精神,发挥至不同的生活用品之上
题外话/补充资料:
店家经营到9月尾,要食就快D去喇!