平安夜晚早两日试约全港唯一一间米芝莲串烧店,竟然有位🤓 我带住朝圣心态去一探究竟。话在前头, 舖头以可以食到鸡各种刁钻部位作招徕, 很多鸡嘅部位确实本来都冇想过可以放入口, 店铺能够庖丁解「鸡」确实令我对鸡既认识有重新既理解。 值得一赞👍🏻食过其他串烧舖头既人,相信入到依间米芝莲一星舖头应该都会惊叹佢嘅抽风系统做得十分之出色,。简单讲就系,食完成餐饭,身上只会留下银包变薄既空虚感, 并唔会留下一丝串烧既炭烤味, 值得第二赞👍🏻好啦正题开始,我个人比较实际,其实餐厅对我来讲最紧要系味道好唔好食。好食到我觉得对得住个价钱,令我留下深刻印象。以下系我食咗既野排名不分先后次序。鸡甲状腺,系几特别嘅,都系我未食过嘅口感,叫之前唔知原来可以食,几香口,值得一试。鸡oyster,听到个名都知道好滑,但系其实只只鸡都有㗎啦,如果你想食自己买只鸡返嚟揾个位,一只鸡有一对😘顺带一提只鸡系有鸡味既,但系冇乜调味,盐都冇乜,你自己落七味粉。鸡屁股, 同个名一样,其实去咗条臭线同粉粉地果两粒, 都系唔会臭, 所以我觉得唔臭唔系卖点,食落口都系鸡啦,都系冇乜调味要自己落粉。Katsu Sando,即系鸡肉椰菜三文

以下系我食咗既野排名不分先后次序。

鸡甲状腺

鸡oyster

鸡pat  pat

Katsu  sando
Katsu Sando,即系鸡肉椰菜三文治。呢个$100,全晚最抵食最大份, 味道正常。

Ume  thigh

梅子鸡髀肉, 多少少调味,冇特别,主要就系食到鸡, 紫苏叶既味。

炸粟米半份
世界级天妇罗粟米,个个都赞? 点解? 佢咪就系粟米啰,粒粒粟米好甜? 不过呢样嘢一定系必叫既, 因为60 蚊2 大粒黎讲,以呢间米芝莲一星餐厅物价黎讲,个价钱同埋份量应该算超值🙃但系如果话依个好好食嘅人🤡应该食到啲粟米以外我食唔到嘅野,算啦唔讲粟米。

腐皮沙律

另外仲有呢个日本蕃茄配腐竹, 老实讲腐竹其实好有豆味,不过佢都系腐竹,番茄有蕃茄味,比平时甜咗几度, 佢枝黑醋平时我都用开, 差唔多味, 我40 蚊一枝。成碗野,低调到食左两啖先记得影, 冇错, 食左2两啖就得返镜头果d野,可能我好大啖,但160 蚊港币黎讲真系过分左? 我无知,食唔出好野。

总括嚟讲,其实舖头,对鸡嘅处理,我可以用满分黎形用, 只鸡每一部分都处理到咁认真,确实系对食材既尊重。

但鸡就系鸡, 其实买只嘉美鸡返黎食,咪食得晒咁多个位啰。我唔会话佢唔好食, 但佢系正常既串烧,未试过可以试, 但系价钱, 同食物质素黎讲绝对唔系等号,𠮶啲咩富足咩粟米🌽, 其实如果讲粟米好食, 其实(fukuro)我谂最起码对粟米嘅处理多少少 ,调味会多啲,虽然都系唔抵食🤡

食评讲到依度,我食过,唔差嘅,抵食就唔抵食嫁啦,味道咪食材个味, 平时买靓少少既食材自己都整到,系可能炭烤味屋企整唔到,整个用餐体验都算好紧张,系咁比人收野, 食完最尾果串好快比人收埋个签桶。

不过都可以话员工好尽责,手脚好快嘅👍🏻下次见

补充番句,人头食咗$400,我返去再食咗个杯面😘
2021-12-24