2020-07-17
米芝莲推介拉面@铜锣湾左边墙上有劲多块米芝莲奖牌,能够连续 7 年获得米芝莲推介,点都有翻一定实力嘅!一入去就由店员探体温,每人派咗块酒精消毒棉,感觉卫生啲。依道系小店,但座位之间唔逼,坐得几舒服。叉烧系以 66 度低温烹调,肉质嫩滑,薄切但口感油润唔会话好少咁,围住个碗咁摆好靓𠻹呢依道主打嘅九州熊本风猪骨汤底浓郁细致而不浊,拉面比较幼身烟韧,挂汤力高。唔系人人都钟意笋𠮶股浓烈嘅味道,依道先用酱油将笋煮过,易入口好多,唔会抢咗拉面嘅锋头。沾面汤汁系用鱼介汁熬成,内有京葱同笋干等等,十分惹味!沾面就系粗面条,可以沾到多啲汤汁,有冷暖面选择,我就拣咗冷面,食起嚟更加弹牙。配菜好丰富,有叉烧、日本半熟蛋同几块紫菜。放沾汁嘅瓷碗好厚重,啲汁食到最尾重系好暖和。通常拉面店都有饺子食,鸡皮饺子我就无食过喇,的确系用鸡皮包住肉馅㗎,鸡皮香口到无得顶,入面好多肉汁唔肥腻㖞。依家做紧优惠 $3 只真系好抵食,每只外皮都香脆!好耐无食过章鱼烧,炸八爪鱼球圆碌碌几大粒,八爪鱼粒有咬口,绝对唔系得粉浆海量嘅柴鱼片切幼咗,无咁易跌落嚟,连埋啲沙律酱同照烧酱好正,两个小食水准都好好~