2022-12-31
1903 浏览
今年圣诞节同屋企人去半岛酒店,去了我哋最钟意食嘅中餐厅嘉麟楼。今次菜式由半岛嘉麟楼总厨林钰明主理🥰 无论食物质素,环境,服务都是非常令人满意🫰🏻🌟龙虾汤小笼包小笼包够热好辣嘴,好香浓嘅龙虾汤,内涵亦充满肉汁,正😋🌟厨师精选拼盘卖相已经好吸引,一上菜已经哗一声😍拼盘,包括左鹅肝金钱鸡,鱼籽酱乳猪,同埋姜蓉象拔蚌🥰 呢三个前菜嘅配搭口味好新鲜同特别,特别系姜蓉象拔蚌,姜蓉酱不会盖过象拔蚌的鲜味,味道好特别☺️🌟高汤鸽吞燕呢个汤系原只乳鸽炖,乳鸽肉和燕窝融为一体,炖咗之后都唔会分离,而且非常鲜甜😋🌟煎封老鼠斑煎嘅老鼠斑都系第一次食,仲要系原条煎,意想不到令老鼠斑的肉质层次丰富左,有外脆内嫩滑的效果👍👍🌟蚝皇中东25头干鲍伴锅粑虽然鲍鱼不算很大只,但肉质肥美,口感和味道都控制得很好,软腍烟韧,蚝油酱汁鲜味浓郁🫰🏻🌟鹿儿岛牛柳煎米粉牛肉多汁又带有嘴嚼感,油脂不会太重,配上煎米粉底十分香口😍但又不会油腻🌟原个椰皇葛仙米蛋白杏仁茶听厨师讲葛仙米系好有益,我都系第一次食,有啲似西米的感觉但比较爽口。呢个甜品卖相好靓,而且又不会好甜,好好味😋
🌟龙虾汤小笼包
小笼包够热好辣嘴,好香浓嘅龙虾汤,内涵亦充满肉汁,正😋
🌟厨师精选拼盘
🌟高汤鸽吞燕