2024-10-08
-Café BAU 🇭🇰位于湾仔既米芝莲推介Fine Dining 餐厅🌺由米芝莲厨魔Alvin Leung监督并由主厨Kasey Chan主理坚持选用在地食材设计菜式 用香港食材说好香港故事餐厅装潢典雅 又以香港老照片作装饰整个布局都好有高雅旧香港既感觉 本土感十足🇭🇰正如当晚每道菜式都相当精致 创新得黎又有熟悉既味道 完美地leverage 左香港菜 大满足💯🎉✨Chef's Tasting Menu ($1188/8 Course)𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱🍞一开始先有Sourdough 配本地榄菜慕丝酱 意外地好夹𝗔𝗺𝘂𝘀𝗲 𝗕𝗼𝘂𝗰𝗵𝗲🦐 Finger Food - Shrimp Spring Roll用上春卷薄皮卷住樱花虾干同放有大地鱼汤啫喱 小小一件已经带黎渔乡风味 好似食左碗云吞面既感觉🤣🦐 Jinga Shrimp Mille-Feuille 基围虾他他千层酥 - 系冇谂过可以咁好味既组合一层系基围虾他他 一层系牛油果蓉美乃滋 配搭虾米酱油 令虾鲜味大大提升 鲜甜味都好突出 同埋仲有花椒油香气🍚 Rice Porridge用上本地稻米同昆布熬煮 营造出本地风味既炒米茶当中仲有有姜丝
Café BAU 🇭🇰
🍚 Rice Porridge
用上本地稻米同昆布熬煮 营造出本地风味既炒米茶
当中仲有有姜丝 杞子 带子粒 炸昆布
食落几有酒酿丸子味 同时质感好细绵🥰
🐽 Pat Chun Pork Knuckle 'Zampone'
令到一向怕酸既我爱上猪脚姜🌟🌟🌟🌟🌟
冇谂过猪脚姜都可以做得咁精致 又好味!❤️
🍄 Mushroom Consomme
黑松露牛肝菌清汤 - 羊肚菌裹头填满左鸡肝慕丝
配有云南火腿丝同大量时令黑松露😍
虽然话系清汤 但汤头极之香浓好味 !!
🦪Braised Local Mussels
用上本地青口 + 鱿鱼水耕菜包 + 蜜糖豆 + 油封蕃茄
淋上南北杏同鱼骨熬制而成既泡泡酱汁
南北杏既味道非常突出 整体口感好丰富
𝗦𝗼𝗿𝗯𝗲𝘁
🍧山渣雪葩 - 底下仲有沙田柚 食主菜前清清口腔
个人几喜欢呢个做法 唔会过甜又好清新
𝗠𝗮𝗶𝗻
🐣Hung Wan Farm Ping Yuen Chicken (Supplement +$450/2pp)
终于黎到最著名既烤本地平原三黄鸡配羊肚菌饭
𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
🍨Fig-infused
用左脱水甘荀片做成花瓣 好有简约美
中意入面加入左血橙同佛手柑 食落甜甜酸酸好解腻
🍨Coconut and Pineapple Mochi with Red Dates
菠萝椰子麻糬雪糕 橙味脆片上面有开心果果碎❤️
🍫Petit Fours