2019-07-19
对喜欢四围觅食的人来说,旺角总是个充满新鲜感的地方,每隔一段时间就有几间食肆进驻,任何菜式都好都更愈来愈多元化。上至小食下至甜点。前一阵子会心想为什么Instagram上好多人选择吃【粒粒果甜品】?相信不为别的因为都是为了那十分吸睛的水晶星球而去吧。位于旺角广华街百利达广场地下,餐厅门面喺全落地大玻璃,外面已经一眼清晰睇到餐厅内部环境,非常光猛,整个感觉都非常干净企理,Logo用色是果绿,清新又舒服,有一点日系风格。入面主调都是红红、黄黄、绿绿嘅櫈,色彩缤纷,配上墙上一些小手绘就更加欢乐,甜品店都是轻松既好!系呢区真系要有卖点先Sell到客又或者吸引客再黎,因为旺区竞争大啦,又喜欢试新嘢,仲有近几年都系轻起打到卡既食物先去帮衬。一般后生仔都唔系长情类型,所以要Keep住变之余好唔似传统既甜品店呢。.主餐牌都系做到色彩缤纷、图文并茂、系列款式都清清楚楚!旺角新开甜品店黎讲,款式都好多,超过6️⃣0️⃣款甜品&特式饮品任你选择,包括:「思慕雪、皇牌甘露、水果星球、窝夫、奶酪布甸、水晶圆、芭菲、冰饮等…以及数款轻食垫垫肚。」👨🍳全部都系即叫即制 保证日日新鲜。第一款最爱的是...🔹士多啤梨倾斜奶酪
第一款最爱的是...
🔹士多啤梨倾斜奶酪配士多啤梨雪糕 $46
奶酪个名比较少听,如果称为意式奶冻,相信一讲就明喺咩。加上倾斜两字好型,意思系将意式奶冻做成倾斜式,难度高唔高都好,呢个甜品无论视觉或味觉都好正!
配以椰果、芒果粒及大量燕麦脆脆,混和后一羹放入口,奶冻极有奶香,又绵滑,燕麦加添不少「脆」味,口感丰富。配埋士多啤梨雪糕太夹了。好有惊喜喔。
🔹榴梿星球配芒汁西米 $45
最主打和最好卖的产品却并非这一款,那究竟是甚么?原来是水果星球,舖面啲宣传都系攞水果星球做主打,都真系好特别嘅一个波波,入面系生果肉,其他地方都冇。
榴梿星球,外表晶莹剔,用甜味果冻包著榴梿,榴梿味是有的但感觉唔算太出阵味,再浓D会更喜欢,星球喺揾大菜做食落都爽爽哋但口感一般!另外可选芒汁西米、芒汁凉粉、椰汁凉粉及椰汁西米等四款汁底,而芒汁西米入口就好爽弹。几好食!
🔹抹茶白朱古力雪花冰 $42
以清新甘香抹茶与顶级白朱古力浪漫交融,气味相互交叠,吃不出抹茶的苦味,反倒有绿茶的清香再配上甜甜的红豆,只有自己, 才能明白甜莳时光,丰喜甜甜喜悦。
天气咁热食雪花冰真系好爽,呢样都系第二样最有惊喜既甜品呢。
🔹牛油果思慕雪 $45
粒粒果甜品有8款思慕雪,都几多款拣,每个拉花图案都好靓,心大又心细,最后拣左呢个牛油果思慕雪 。
呢杯苹果绿色嘅思慕雪喺以牛油果及奇异果打成,加几片薄薄嘅士多啤梨作装饰,唔知系咪唔当造呢,因为牛油果饮落非常有草青味。而口感上系幼滑既,成杯都清爽健康。但有点跟牛油果呢个题材有点离题。
成日见列人食,今日终于试过【粒粒果甜品】款款都几特别,特别系水果星球吧,采用上乘鲜果将部份生果做成晶莹剔透嘅小星体,好有心思,又富打卡感,最正系绝对唔喺得个样,值得推介呀。果然甜点真的能让人开心。对不?