餐厅: 十里洋場
资讯:

2023-08-29 7460 浏览
家人偏好中菜,平时出去食饭一般都会拣中菜。今次就揾到哩度同佢哋庆祝生日,餐厅喺利园二期商场入面,一上扶手电梯就到,好易揾。铁板灌汤生煎包 (四件) ($78)Sizzling Steam-fried Shanghai Pork Buns家人喺我未到嘅时候叫咗一个小食,所以无相 😆生煎包用铁板上好保温,就算放咗一段时间,生煎包仲系微暖。底有少少脆皮,生煎包入面多汁,好好食。都几有惊喜,平时对生煎包都唔会抱好大期望,度度做得差唔多,但哩个真心正。蓑衣黄瓜 ($88)Sliced Crunchy Cucumber Served with Garlic Soy Sauce我哋系俾餐牌张相吸引到❤️每次带屋企人出去食,都会叫佢哋拣啲平时好少食嘅嘢。家人睇餐牌嘅时候已经对佢心心眼,我即刻好决断咁落咗单😌虽然只系青瓜,但系佢嘅卖相已经值回票价。佢分开一段段,唔系完全切断,所以夹起都唔会散哂。青瓜本身冇咩调味,系点餐厅特制豉油一齐食,但个豉油太咸,我哋加咗啲醋落去,就岩岩好。酥炸凤尾鱼 ($118)Deep-fried Anchovy我第一次食哩个小食,系炸鱼干。佢个调味系甜甜哋,几好食。如果个鱼干做得
家人偏好中菜,平时出去食饭一般都会拣中菜。

铁板灌汤生煎包 (四件) ($78)
家人喺我未到嘅时候叫咗一个小食,所以无相 😆
生煎包用铁板上好保温,就算放咗一段时间,生煎包仲系微暖。
底有少少脆皮,生煎包入面多汁,好好食。

蓑衣黄瓜 ($88)

我哋系俾餐牌张相吸引到❤️
每次带屋企人出去食,都会叫佢哋拣啲平时好少食嘅嘢。
家人睇餐牌嘅时候已经对佢心心眼,我即刻好决断咁落咗单😌
虽然只系青瓜,但系佢嘅卖相已经值回票价。
佢分开一段段,唔系完全切断,所以夹起都唔会散哂。

酥炸凤尾鱼 ($118)
Deep-fried Anchovy

我第一次食哩个小食,系炸鱼干。
佢个调味系甜甜哋,几好食。
如果个鱼干做得再松脆啲就好。

黄金虾球 ($298)
Wok-fried Prawns with Salty Egg Yolk

每只虾都好大只,肉质好弹牙,好好食😍
有6大只,我哋3个人分,每人有2大只。
以哩个价钱,食到咁大只虾,好抵食。

蒜苗肉丝炒牛蒡丝 ($188)
Stir-fried Shredded Burdock Root with Shredded Pork and Garlic Bolt

叫咗一个蔬菜,肉丝唔系好多,炒得好惹味,但略为油咗啲。
我哋垫起咗一边碟,等啲油留埋一边,唔洗啲菜浸住啲油。

肉丝炒准山面 ($148)
Stir-fried Yam Noodles with Shredded Pork

最后,叫咗一个主食。
初头以为系干身嘅炒面,可能系准山面嘅关系,所以食起上黎有啲油同笠。
我哋自己落咗少少醋,等个面清爽啲,无咁腻,但味道方面系唔错的。

对于整个用餐体验好满意。
几个月前试过雪园壹号,听闻都系几出名嘅上海餐厅,而且好full,要一个星期前打去订位。
但系两间相比之下,哩度做得好好多,无论服务、环境、食物都比雪园壹号优胜。
价钱又比雪园壹号抵,价钱同食物份量、质素成正比。
职员都好有礼貌,推荐哩间餐厅👍🏻👍🏻👍🏻
如果大家系1957会员,可以叫二人餐,都好抵。