2023-08-22 5645 浏览
<真·法国大餐>英文废废表示:好多佢讲完都唔知咩黎🥱但系又好好食净系送既开胃小吃已经超精致,有3款南瓜挞,入口口感爽脆清新青豆入面有mousse,酸甜开胃餐厅自家制既长面包,外脆内软又烟韧牛油亦是自家制,分3款,由清新既柚子味,到原味,到最浓既鸡皮味,香浓清新唔腻,搞到唔小心食左超多面包前菜5碟,比较深刻系焗薯皮同鹅肝黑松露配日本甜粟米,朋友好钟意食粟米,食到哇哇声。然后系烟熏蛋白焗薯仔配鱼子酱,鱼子酱除左舖底之外,仲喺薯仔中间夹咗超多,果然系心机菜。海鲜有红虾配虾膏酱,仲比左个面包用黎点虾脑,暂时系我食过最好食既红虾,肉质鲜嫩,入口即化,虾膏香浓扑鼻,点面包一流龙虾就真唔知配左咩酱,酸甜开胃,亦都鲜嫩弹牙鱼料理有海胆鱼子酱配𩽾𩾌鱼,底下有青瓜蔬菜片,一绝。另外果条系唔知咩鱼,但个皮超脆,唔讲以为食紧烧肉,肉质爽口,鱼味十足主菜有BB鹌鹑,配鹌鹑mousse ,另外一道系鹿肉,人生第一次食鹿肉,唔知道点评价,口感似牛肉+鸡肝,但系好好食。连side dish 都好有心思,将菇整成一个挞,菜包住果仁碎再配酱汁,多重口感甜品系香蕉疏乎厘配雪糕,空气感十足。山楂唔知咩挞配车厘
<真·法国大餐>

英文废废表示:好多佢讲完都唔知咩黎🥱但系又好好食

净系送既开胃小吃已经超精致,有3款
南瓜挞,入口口感爽脆清新
青豆入面有mousse,酸甜开胃
闰胃小吃
开胃小吃
餐厅自家制既长面包,外脆内软又烟韧
餐厅自家制面包&牛油

前菜
前菜
前菜沙律
前菜 - 焗薯皮
前菜 - 黑松露鹅肝配日本甜栗米

烟熏蛋白烔薯伴鱼子酱

龙虾就真唔知配左咩酱,酸甜开胃,亦都鲜嫩弹牙
龙虾

红虾

海胆鱼子酱伴𩽾𩾌鱼

BB鹌鹑
鹿肉

甜品系香蕉疏乎厘配雪糕,空气感十足。山楂唔知咩挞配车厘子酱,酸甜解腻,食完感觉又可以大战多一百回合。另外因为生日餐厅送咗个提拉米苏,中间包住果仁同酱汁,好有层次
香蕉疏乎厘配雪糕
生日蛋糕

最后有一个朱古力制既容器,比左D小点心同朱古力,用黎配茶或咖啡

整体而言,无论环境,服务,食物质素都非常高,惊喜不断,可以感受到法国人对待食物既认真。
用料新鲜,厨师唔会一味只用贵价食材堆砌菜肴,亦会善用食材所有部位去做变化,将成材精华打成酱,整成mousse,再唔同既材料搭配非常有心思。
2023-08-20
$2000 (晚餐)
庆祝纪念
生日