2017-01-02
今日BOXING DAY经开屯门, 朋友介绍这间系米之莲餐厅, 所以去试, 原来假日都有下午茶, 时间系2点半开始, 由于我地仲有8分钟先够2点半, 所以喺门口等咗阵先入座, 我地叫咗2个$68既SET另加多个$48既SET, 店内环境都好舒适, 一啲压迫感都冇, 咁啱今日人流唔算多, 但朋友话夜晚呢到好旺场要等位, $48下午茶餐可以拣二款小菜或点心加一个主食(饭,面,粥)再送甜品, $68下午茶餐可以拣五款小菜或点心加一个主食(饭,面,粥)再送甜品, 今日我地试晒佢八款小菜/点心加3款粥面饭古法番薯包- 好钟意呢个番薯包既口感, 有少许烟韧, 香浓既番薯味莆田糯米丸 - 类似糖不甩, 但面头既粉就有啲湿, 芝麻馅料好足, 一咬开芝麻已流出杞子白米糕 - 口感烟韧既白糖糕, 好味卤水自制豆腐 - 质感好似豆卜咁, 卤水味唔算太浓冰糖雪耳糖水 - 放凉了变了冻食, 味道可以, 但热食会更好虾曲拌头水紫菜- 咸咸地既紫菜, 适合用嚟送粥家常焖笋干 - 笋干都还可以冰浸苦瓜 - 苦瓜好清甜, 好甘水晶猪蹄冻 - 酱汁有少少辣, 口感滑嘟嘟咁芥菜粥 - 味道不错, 而且粥底比较杰身包菜饭 -
杞子白米糕 - 口感烟韧既白糖糕, 好味
卤水自制豆腐 - 质感好似豆卜咁, 卤水味唔算太浓
家常焖笋干 - 笋干都还可以
冰浸苦瓜 - 苦瓜好清甜, 好甘
水晶猪蹄冻 - 酱汁有少少辣, 口感滑嘟嘟咁
总结 : 下午茶餐真系好抵食, 小菜点心好精致, 每款菜式味道都不错, 有机会都想试晚巿菜式