2023-01-29 69 浏览
今次系炮台山揾食,真心唔熟路,见到有四宝饭堂(之前系铜锣湾食过),谂都唔谂就入左去。但原来炮台山分店有啲唔同,好似多左中式小菜,之前铜锣湾我就觉得系好cafe feel既地道茶餐厅。今次炮台山分店就精致中式小菜👍🏻拔丝山楂汁菠萝咕噜西班牙黑豚肉🐖上枱已经好靓靓,真心唔似去左茶餐厅,四宝食堂系有质素,外层小小脆,唔厚粉,每夹一旧咕噜肉都有少少拉丝既咕噜汁,但咕噜肉够大粒,食落好够肉感。而且配左一条鲜菠萝,清甜好食,又开胃😋椒盐豆腐金砖🥗呢个好好食,炸得十分外脆内滑,而且豆腐切出黎比一般餐厅大粒,每一啖既豆腐比例更多,再配埋劲fresh沙律菜。新加坡黑酱油胡椒粉丝大虾煲🦐一上枱就听到zi zi声, 劲热辣辣既粉丝煲,底层有3大只虎虾,闻到劲香嘅胡椒味,首先试一啖粉丝,好㘃味。面层较干身,但原来d味汁系晒底,可以搅匀嚟食。而虾就超大只,只只都厚肉弹牙。姜汁炒菜心🌱姜汁菜心够正气,够姜味,天气冻想食完个人都暖d😄木瓜雪耳汤🥣好足料,无味精,滋润一下其实真系好抵食,叫小茶加20蚊重可以转餐,有汤、白饭、饮品,重点系有质素👍🏻

拔丝山楂汁菠萝咕噜西班牙黑豚肉🐖

椒盐豆腐金砖🥗

新加坡黑酱油胡椒粉丝大虾煲🦐

姜汁炒菜心🌱
姜汁菜心够正气,够姜味,天气冻想食完个人都暖d😄

木瓜雪耳汤🥣
好足料,无味精,滋润一下