今日贪新鲜去咗呢间出咗名食得意点心既中菜馆食晚饭,一入到去就已经见到环境好靓好吸引,佢嘅装饰有中西合璧嘅感觉,包括有中国式嘅蒸笼,又有西式嘅油画,真系唔错。我哋落左单之后食物上菜嘅速度都唔算慢,大概等左5分钟就已经上咗第一味菜,我哋叫咗个石锅鲍鱼鸡粒炒饭,石锅上到嚟嘅时候仲系热既,有咋咋声,见到有细细粒嘅鲍鱼同鸡粒,而且数量都算适中,炒饭系湿炒,但系石锅烧左一阵就开始干,而且带有饭焦,感觉焦香,而且闻到好大浸香味,份量够两个人食,而且仲带咗个长白山鲜人参炖竹丝鸡炖汤,个炖汤用茶壶炖同埋装住,然后倒落茶杯饮,呢个设计几特别,但系略嫌茶壶比较细,汤嘅份量都唔太多,但系汤嘅质素就好高,佢入边好足料,有大大条人参同埋几旧竹丝鸡同猪肉,饮落有好香浓嘅人参鸡汤味,闻落已经觉得好补身,饮完之后就觉得个身好暖,呢个汤真系唔错。之后带咗得意点心包括鲜虾金鱼饺同埋老鼠爱大米,鲜虾金鱼饺即系虾饺,卖相真系满分,而且食落又几好味,好味过普通茶楼虾饺,老鼠爱大米就似煎堆嘅味道,但系佢外皮用咗西米嚟整,食落又唔太怪,而且反而几夹,别有惊喜。最后叫咗个金薯棋子酥,佢分别用紫薯同埋黄色番薯整做象棋嘅样,入边有少量椰汁,佢嘅卖相真系一流,但系我觉得味道略嫌普通。我觉得呢间餐厅买嘅食物同埋卖相都好有质素,下次一定会再嚟食。👍👍🤤🤤
金薯棋子酥半份
金薯棋子酥半份