2024-01-19 388 浏览
今次去𠮶家铺嘅糯米糍真系得意到爆,软糯喺口里嚟个360度大回转,外皮带点韧劲,里面芝麻、芋泥咁多选择,仲有个超特别嘅朱古力款,真系令人怦然心动!而家讲返点滋味嘅感觉啦——芋泥味真系香糯滑溜,而黑芝麻嘅香气扑鼻,真系让人会心一笑。跟住,茶粿系列嘅话,𠮶个香甜花生同小山园抹茶红豆就入口即化,温润得很,小山园嘅抹茶茶粿更系有种青草香气,衬埋糯米嘅清新,食落去香而不腻。甜品界嘅黑马!🌱想劲辣小试牛刀?火辣菜脯茶粿应承晒你——爽脆菜脯加上微辣椒感,啖啖都系惊喜。真系辣得哂意思,啖啖爽口、层次分明。嗱,龙须糖就唔使多讲,每一丝都细腻到不得了,加埋花生芝麻,点会唔系回忆杀嘅。最后,提一提几款饮品——炖桃胶同川贝雪梨,清新提神,无敌滋润。桃胶呢款特别适合爱美嘅你,而川贝雪梨就系你润喉好帮手,凉爽透心!🍵👍总之,呢间系合家欢嘅好去处,古早味道加现代创意,充满正!下次再见啦!🎉