2018-12-02
之前都食过一次金田家,印象中呢间九洲拉面同平时啲拉面铺有啲唔同,尤其系佢个汤底。今次因为去铜锣湾买野,但又谂唔到食咩,就谂起佢,想试多一次,希望可以试到上次话卖哂嘅糖心蛋。拉面方面,我叫左碗豚骨拉面。本身碗面系无糖心蛋,所以另外加左一只。个汤底比起其他拉面铺会清少少,更易入口又唔会觉得好油。而feel 到佢个汤应该真系肴出黎,无落味精,因为入口唔觉有味精味,食完无好渴。个面用左幼面 (无得拣嘅), 所以软硬度我拣左硬。(个替玉我拣左超硬,因为硬都唔够口感。by the way, 佢个份量真系唔系好大)。个面我觉得普通啦,而因为佢个汤比较清,所以个面唔会有埋汤嘅味。最后就系个粒蛋。真系好入味。见到佢个色就知。所以一野就食哂。正。我谂为左粒蛋再黎都ok haha