2018-09-16
同朋友喺尖沙咀揾嘢食,去到美丽华商场见到门口写住蒲田红菇节,见到好特别。点解间餐厅都会有一个红茹节。冬菇就见过好多,红色嘅菇就真系未试过,今次一定要试一试啦。见到餐厅原来系米芝莲一星,连续三年都有。环境都唔错,开放嘅环境感觉休闲。而且唔算太嘈吵,可能因为附近店舖都关门营业。1) 红菇炖土鸡 (⭐⭐⭐⭐⭐)见到个招牌炖土鸡,好吸引好想试。啲汤系红色嘅。听店员讲啲汤愈红就愈鲜味。呢啲汤真系比出面饮过嘅鸡汤更加红润,清淡。鸡汤再配埋分量丰富嘅鸡淆制而成,二百蚊一大兜,可以同朋友分享。最特别嘅系由红菇头煮成。平时都唔系特别钟意食菇,但系见系推介菜式,所以试下。2) 虾苗拌头水紫菜 (⭐⭐⭐⭐⭐)几钟意食个凉伴菜。紫菜好爽口弹牙,凉浸浸几有特色,唔算好大碟,可以当前菜,卖相够精致。3) 百秒黄花鱼 (💢⭐⭐⭐⭐)百秒黄花鱼都几香口,肉质鲜味,不过要小心呢一款鱼好多骨,食𠮶阵要慢慢食。4) 酥炒芋芯 (⭐⭐⭐⭐⭐)系芋头组成,一件件,每一件形状就好似酒塞咁,几特别。芋头都几香口,咬落实在,都几值得推介。5) 蒲田卤面 (⭐⭐⭐⭐⭐)有少少似汤面,但系又比汤面结一啲。配料都几丰富,最钟意入面有鲜虾,
1) 红菇炖土鸡 (⭐⭐⭐⭐⭐)
红菇炖土鸡
2) 虾苗拌头水紫菜 (⭐⭐⭐⭐⭐)
虾苗拌头水紫菜
3) 百秒黄花鱼 (💢⭐⭐⭐⭐)
百秒黄花鱼
4) 酥炒芋芯 (⭐⭐⭐⭐⭐)
酥炒芋芯
5) 蒲田卤面 (⭐⭐⭐⭐⭐)
有少少似汤面,但系又比汤面结一啲。配料都几丰富,最钟意入面有鲜虾,大大粒,啱晒钟意食虾嘅我。呢碟可以填饱个肚。
蒲田卤面
最后埋单500蚊,一个人都系200几蚊,价钱合理。如果第时朋友想食福建菜嘅,都可以考虑再黎。放埋个推介餐牌出黎。