2023-05-11
平时喺IG同Openrice都已经见到好多人介绍呢间火锅店 睇落啲野食好靓好豪华 所以今日嚟咗荃湾广场店一探究竟✨️日本牛乳玫瑰锅 $168汤底中间有一个牛乳整嘅玫瑰🌹下面用木瓜托住 职员会等食客影完相之后嚟帮手整溶朵玫瑰同将木瓜切块牛乳汤饮落好香滑 但打边炉配埋牛肉嚟讲就唔算好出味 主要都系靠点酱料先有味 而且一边碌一边会有好多汤嘅杂质浮面 成餐饭都捞起咗三四碗嘅杂质 所以都影响整体嘅用餐体验🫣✨️香江拼 $798- 安格斯肥牛- 牛白肉- 牛柳粒- 手切肥牛- 牛心顶- 牛小腿- 牛脷- 黑柏叶呢个牛肉set用环形围住火锅 一上菜卖相摆盘甚有气派🐮职员亦都比咗个QR code我地 介绍每一款食材同埋烹煮时间 有啲食材碌3秒即可 有啲食材(例如安格斯肥牛同手切肥牛) 就要碌2分半钟 假如跟足建议时间去煮 牛肉多数都偏老 同埋成餐饭真系等多过食😅食材质素方面 虽然摆盘上用唔同嘅花草蔬菜衬托 但仔细一睇 整体食材色泽暗淡 肥牛油脂完全称唔上丰富平均 手切肥牛更加似系机器切嘅雪藏牛肉 碌完后牛肉亦都大幅缩水 牛肉口感同新鲜度甚至可以话系比唔上连锁日式火锅放题 令人失望✨️七色丸 $98用木造层架
✨️日本牛乳玫瑰锅 $168
- 牛小腿
- 牛脷
- 黑柏叶
✨️七色丸 $98
用木造层架作为摆盘嘅七色丸亦都同香江拼一样 卖相相当吸引🌈七色丸实为七种唔口味墨鱼滑 食落口感中规中矩 弹性略嫌唔够 而部份口味嘅香料亦盖过墨鱼滑嘅鲜味 例如红咖哩同青咖喱 香茅味重而色泽鲜艳 烹煮后嘅卖相同味道都同想象中颇大出入 而我本人就唔太钟意呢种创新 有少少破坏咗食材原有嘅味道
✨️娃娃菜 $48
娃娃菜竟然系成餐饭嘅MVP 菜嘅份量唔少 大概有半磅左右 娃娃菜睇落翠绿新鲜 吸埋牛乳锅汤底 食落十分鲜甜多汁🥬
总结:
餐厅装修高贵华丽 座位阔落 店员服务亦都就到 食材卖相吸引 可以话系专为打卡而设 但我认为食物质素系一间餐厅最重要嘅地方 成个用餐体验十分麻麻 而呢个价钱绝对唔值咁嘅质素 实在令人大失所望🙃