2023-01-23
Tuk tuk (70hkd)呢道系孟买市特色美食,系薯仔🥔片经过半煎炸,再洒上印度嘅特色香料,味道偏咸,对于我呢个重口味人士简直大推😍成碟基本上我一个人清哂👍🏻Masala Papad (30hkd)系薄脆加上洋葱🧅同蕃茄🍅,佢个辣粉系灵魂调味料😍令我第一次唔抗拒生洋葱,上枱要即食,唔系个脆脆就会淋左,做starter no.1👍🏻Palak Patta Chaat (75hkd)香脆菠菜,配上酸乳酪同甜辣酱,冻食嘅,食落好似炸鱼皮,口感好特别,完全想像唔到系菠菜😝Malai Paneer Tikka (105hkd)全名系印度🇮🇳粘土烤奶油状干酪串烧,咬落好creamy,比较软绵嘅口感,中意奶酪芝士🧀️嘅朋友可以试下😗Dal Makhani Bowl 用左印度香米biryani,饭粒比较幼长,粒粒分明,系我最钟意嘅饭❤️唔会太油,酱汁有啲似平时食butter chicken嘅味道,用左蕃茄做基底,但味道又唔会太酸,放左少少乳酪喺侧边,可以中和下辣度,令个汁更加creamy,入面有啲豆类,好有饱足感,个nun系基本牛油🧈款,点咩酱都好百搭😚粉红秘鲁(55hkd)一上枱已经闻到好香蕃石榴味
Masala Papad (30hkd)
Palak Patta Chaat (75hkd)
Malai Paneer Tikka (105hkd)
Dal Makhani Bowl
粉红秘鲁(55hkd)
一上枱已经闻到好香蕃石榴味,唔会太甜,杯边好似margarita咁沾满左粉,我试一啖发现系辣粉😳甜甜辣辣嘅配搭又出奇地唔违和,好新颖嘅饮品,值得一试👍🏻
印度柠苏打水(35hkd)
少少似我地平时饮到嘅柠檬🍋汽水,但更加酸😍中意重酸嘅朋友可以试,几fresh🥰
有别于一般嘅印度餐厅,佢地个风格比较似cafe,装修几靓,好适合打下卡,而且全部都系素食,味道仲要很不错!😍
#foodiblum东南亚