2019-06-01
呢几年钟意咗食素,但系食素之如都想影啲靓相今日就嚟到西环坚尼地城嘅一间新店 除咗可以买杂物食品,佢哋冲有间cafe今日就试咗一餐厨师发板嘅晚餐$280(5月体验价$180)•炒荞麦花生配脆海苔前菜以香脆为主 好钟意炒香左荞麦配莲藕同海苔口感好好•山竹青苹果寒天呢一度菜主要系食原材料味道 山竹同埋青苹果好夹 酸酸甜甜好开胃•白芦笋莴笋红海藻调味主要黎自红海藻 味道清新 蔬菜好嫩 用最嫩既部位做 有鲜甜味•炸牛蒡炸豆腐木耳红萝卜球海带汤我超级钟意食炸牛蒡因为好似薯条咁咁脆 而炸豆腐比我嘅感觉系超惊喜 里面加咗黑木耳同埋红萝卜增强口感 豆腐球外脆来软加埋底下嘅海带汤好好味•粟米莲藕天妇罗配蒜心呢个天妇罗亦都好好食加埋天然嘅蒜芯 带点刺激但又唔会过辣 而且食得出系即炸 好脆•自家制猫耳朵山椒腐乳通菜呢个系做出中意混合 有佢哋自家制嘅猫耳朵非常之弹牙 al dente 再加上上面嘅烘过嘅面包粒同埋蒜粒 味道啱啱好唔会过咸•红面鼓茄子珍珠米risotto你一个系我成餐饭最钟意嘅 茄子用红面鼓沾过 带咸香 加埋菇菌有鲜味 最欣赏就系珍珠米𠮶部份佢系炙烧过所以做出小小锅巴嘅感觉•开心果豆乳Gelato
今日就试咗一餐厨师发板嘅晚餐$280(5月体验价$180)
炒荞麦花生配脆海苔
开心果豆乳Gelato鹰嘴豆杏仁蛋白饼
到结尾都系一个好清新唔会过甜嘅甜品
雪糕有啲豆味香 鹰嘴豆杏仁蛋白饼亦都非常之脆配雪糕食啱啱好
好食指数: 8.5/10
除咗好欣赏佢哋嘅精致同埋味道之外亦都好好好欣赏佢哋零浪费嘅概念
呢度买嘅食品可以以重量计算即系你用几多就买几多
大家可以用自己嘅玻璃樽器皿或者佢哋提供嘅纸袋去买嘢 我啱啱就已经买咗早餐听日食啦