2021-12-12
系深水埗、荃湾、红磡有几间分店嘅素年一直都不乏捧场客,凭住创新嘅素食菜式🥬吸引好多人就算排住队都要去试下。今次我都去咗深水埗其中一间分店,未够夜晚六点已经好爆场。呢度嘅素食选择都唔少,小食、主菜、甜品、饮品全部都系素,但份量同食材配搭就令到人觉得好似食咗肉咁饱足,扭转咗唔少人对素食=牺牲味道/唔够饱肚嘅印象。为咗照顾唔同素食人士需要,呢度部份菜式仲可以走五辛添👍🏻黑松露蛋黄酱番薯条份量极大嘅「小食」,食食下已经好饱肚。番薯条好香脆香甜香口,配埋creamy好香黑松露味嘅蛋黄酱,令人忍唔住系咁啪🤪🤪芥籽香蒜烤大啡菇大啡菇上面酿咗菇粒、洋葱、香蒜同芥末籽混合而成嘅馅料,仲有合桃同羽衣甘蓝做配菜。大啡菇几juicy,馅料好重蒜同芥末嘅辣味,比较适合重口味人士,我自己就麻麻地😂腐乳意大利粉就咁闻都闻到好香腐乳味,几惹味咁😗😗配料有茄子、豆腐干同火箭菜,令到个意粉食落丰富啲有饱足感。酱汁几creamy,不过略嫌意粉煮得偏腍。冬荫意大利饭香辣惹味嘅意大利饭,加上番茄仔同豆,真系几有冬荫功风味,不过啲饭都系偏腍,如果烟靭啲会好啲。奇异果羽衣甘蓝富士苹果燕麦奶非常健康又有营养嘅smoothie,饮落草
黑松露蛋黄酱番薯条
芥籽香蒜烤大啡菇
腐乳意大利粉
冬荫意大利饭
奇异果羽衣甘蓝富士苹果燕麦奶
非常健康又有营养嘅smoothie,饮落草青味唔算好劲,有啲奇异果🥝同燕麦味,有少许苦味但都可以接受,饮完即刻好似保存咗好多纤维咁🤣🤣
荔枝姜味发酵茶
Komucha系一种发酵饮品,会产生酒精、醋酸同其他营养素,所以饮落有啲似略带酒味嘅果醋,会有啲苦味,连包装上都写明含有约0.5%酒精🥂😛😛虽然系好健康,但味道就唔系个个接受到啦😂不过试下都无妨。
人均消费:$140
推介指数(10分为满分):7.5分