2015-04-30
小弟向来少食自助餐,放题之类,皆因小弟可以吃得多,但唔可以一次过。啲人话生日要食到爆肚,要食烧肉, 又要有质素,又唔想逐碟叫,惊埋单要天文数字,千山万水终于响杂志揾到呢间任食日式烧肉店。炭烧笑宴主打冲绳料理,晚市有放题,客人可以拣日式烧肉或火㶽,任食A4/A5和牛,冲绳黑豚肉,松叶蟹,野菜等。$488加一任食,净食和牛都抵番条数,爆肚都抵啦。一坐低,侍应就端上前菜,和牛沙律,刺身拼盘同半只松叶蟹。心谂,驶唔驶咁赶,啱啱坐低咋㖞,嘢饮都未拣。不过谂深一层,早上菜都啱嘅,限时两粒钟,时间紧迫,快啲食完前段,快啲有得烧。刺身同沙律嘅质素都唔错,刺身厚切新鲜,和牛沙律味道清爽。松叶蟹味道鲜甜,蟹肉丰满,唔腥,份量毫不吝啬。我一气过拆哂啲肉,加少许醋,钟意食蟹嘅你真系要勿失良机。想浓味啲,将啲蟹脚放上炉烧一烧,味道更香浓。温馨提示一:如果食哂啲前菜沙律刺身松叶蟹先至烧肉,一来会唔够时间慢慢烧,二来食太多嘢,战斗力下降,番唔到本。记得食到咁上紧就叫侍应上炉烧肉,千祈唔好食哂前段先叫,免得浪费时间。(拆蟹认真需时)温馨提示二:水系免费嘅,不过要饮果汁汽水绿茶就要加70蚊任饮,要酒精饮品任饮就要150
和牛沙律
刺身拼盘
松叶蟹
刺身同沙律嘅质素都唔错,刺身厚切新鲜,和牛沙律味道清爽。
温馨提示一:
水系免费嘅,不过要饮果汁汽水绿茶就要加70蚊任饮,要酒精饮品任饮就要150蚊。我谂过度过,饮得多嘢,食唔到嘢咪栈蚀卓。100蚊就有一杯700ml嘅Suntory啤酒,两份饮都ok,再唔系叫多杯都系两旧水,点都抵过每人150蚊任队。
冲绳黑豚
A4 和牛
和牛!! 呢碟太肥啦
呢碟好好多
一碟牛肉大概八片,厨师预先切定,每碟肥瘦有异,所以如果慊某碟太肥,不妨向店员反映,佢哋会尽量换过一碟俾你。
野菜
食到后尾开始饱,但系又仲想食青椒仔,唯有叫侍应净系俾碟青椒仔,其他菜唔要,佢哋都好乐意效劳。
最后我哋两口子食咗四碟和牛,三碟野菜,两碟黑豚,再夹埋前段嘅两碟蟹,两碟刺身同沙律加杯大啤,两人共1200蚊,算系番本。可惜小弟坚唔得短时间内猛食,否则一定同佢死过,各位肉食系师兄师姐必定唔可以错过。
最后提示:
可能你会以为自己好拆得,一碟八片嘅和牛算系咩,十碟八碟闲闲哋。事实系,咁肥嘅牛,食得多都真系会腻。
题外话/补充资料:
唔明点解有人话个炉好黐, 好容易㶶. 我哋食咗两粒钟都冇问题, 冇换过网. 都冇食镬捞.