2023-10-07
之前跟屋企人喺九龙城食开嘅私房菜,而家开咗系尖沙咀,系正Apple隔离,方便好多。今年中秋做节,一如既往都系包间房写Menu,复古粤菜三代同堂都好啱食。荔湾豉椒炒蟹我最爱嘅菜式之一♥️一端上台就香气四溢,豉椒味香又带辣劲,惹味十足!蟹油捞面极邪恶🤤用炒蟹嘅豉椒蟹油捞碱水面,连埋啲香葱一齐食,每一啖都系精华!食2碗面都仲系意犹未尽☺️大虾多士大人小朋友都钟意食,原只大虾+虾胶+多士一齐炸,口感丰富,点埋茄汁食一啲都唔漏蜜汁火方呢道原本系杭州菜,蜜汁配上火腿嘅咸香,连埋菠萝放入面包一齐食,清新冇负担大同咖喱牛腩咖喱唔会过辣又够香料味,下饭一流。薯仔够晒入味,牛腩轻轻一扯腩肉就散开,超级腍💯自腌味菜肚尖肚尖占猪肚好少部份,口感滑溜,完全唔un,加埋啲味菜一齐食,酸度咸度都好配合清炒凉瓜呢度系招牌菜,屋企人次次都叫,平时我唔食,今次终于的起心肝一试,竟然有惊喜😯初入口似食青瓜,到最尾先有好少嘅苦味渗出嚟,唔难接受臭草陈皮绿豆沙好香陈皮味,臭草其实唔臭🤭甜度刚刚好,清热解毒呢度一般都要六个人以上先可以预订,有两间大房,仲有一间k房,房入面有独立厕所,私隐度高,期待下次做节再嚟食新菜式~
荔湾豉椒炒蟹
蟹油捞面
大虾多士
蜜汁火方
大同咖喱牛腩
自腌味菜肚尖
清炒凉瓜
臭草陈皮绿豆沙
好香陈皮味,臭草其实唔臭🤭甜度刚刚好,清热解毒