2018-10-09
我同细妹一向好钟意东南亚风味,今次听闻天后有间越式传统餐厅,就决定揾一晚嚟试吓有几滋味。餐厅位置唔算系人流多嘅地方,但系正所谓地上执到宝,问天问地攞唔到,根据过去几年觅食经验,隐世餐厅通常先至有水准😎行到身水身汗,首先叫咗杯凉浸浸嘅牛油果沙冰!饮落有惊喜,牛油果好香甜,沙冰打到好幼滑,几乎饮唔出系冰,每啖都系牛油果肉😍😍,$30仲平过自己买牛油果🥑认真抵饮,抵过starbucks😆食越南野少不了越式法包,配料有腩肉、扎肉、肉松、青瓜、酸菜、芫荽、葱、肝酱,始终系经典味道🤩成个法包烤焗过,外皮好松脆,厚度适中,令到面包同配料比例得宜!$65以一碗面嘅价钱来讲唔算平,但系分量足够两个人分享。上面有大大块鱼肚,吸收晒上汤好好食。自家制拉面果然系唔同啲,质地好滑,好有烟韧嘅口感。我斑斓蛋糕食得多,但斑斓绿豆糕真系第一次食,冇估到口感咁丰富,两层滑嘟嘟又烟韧嘅糯米层中间有绿豆蓉夹心,未放入口已经闻到阵阵椰奶香味,仲有绿豆蓉嘅甜味,虽然细细旧要$13件,但系值得嘅👍🏽
牛油果沙冰
越式法包
Q1面
$65以一碗面嘅价钱来讲唔算平,但系分量足够两个人分享。
上面有大大块鱼肚,吸收晒上汤好好食。
自家制拉面果然系唔同啲,质地好滑,好有烟韧嘅口感。
斑斓绿豆糕