2015-06-12 1071 浏览
食友知小弟因工作关系,间唔时要跑入重庆山区,农家乐以外,重庆菜、四川菜更会接触不少,故此就以为我好食得辣,结果就拉埋我一齐嚟尖沙咀嘅「川熙楼」尝川菜。其实,「普通辣」我都OK,但实际上我唔喺个好食得辣嘅人,就算晌山区做嘢,小弟大多数都喺拣清淡嘅素菜食,查实,辣都其次,可以食少啲,甚至避开唔食,但油淋淋先攞你命,炒个菜都会落好多油 !友人曾经嚟过,佢话以前装修比较西化,有啲卡位,反而觉得依然嘅环境颇别致,几得意,挺有古时客栈小店格局,全场都喺木枱及长板櫈。是夜,人客较疏落,所以,我哋都可以静静哋咁倾偈。菜谱分头盘、凉菜、特色菜、水煮、汤菜、辣子香锅、汤羹、素菜、主食(饭面)及甜品,部份菜色图文并茂,辣定唔辣?有几辣?可参考菜谱中嘅「辣椒」指数。前后试咗三款凉菜,蓝莓山药曾在别家餐厅试过,又睇睇川熙楼做得如何?蒜泥白肉称得上川菜嘅凉菜名物,反而椒麻盐水虾属于首尝,几款凉菜都有唔同卖点。蓝莓山药 $48每片山药沾满蓝莓汁,均被染成鲜蓝,而山药口感粉粉黏黏,味道则带有蓝莓鲜味,兼有少少薄荷味及些少甜味。事后,跟店主倾开,原来个蓝莓汁有加入蓝莓酱增加色感,而甜味嚟自蜂蜜。蒜泥白肉 $78卖相比较
蓝莓山药 $48

蓝莓山药
蒜泥白肉 $78

卖相比较做得精致,肥瘦相间嘅五花腩均匀,入口感觉唔肥,最钟意喺师傅刻意将白肉卷住啲青瓜丝,除令卖相更立体之外,食落更添清爽,辣椒蒜泥亦令到白肉相当惹味,又带少少麻香。
蒜泥白肉
椒麻盐水虾 $78

外观略带咯嗲虾风格,以高身玻璃杯盛载登场,再配点沙律菜做装饰。晶莹嘅虾只既大又爽,点点咸味,并以花椒嘅麻较重,辣味则隐若少少,垫底嘅青瓜粒非常爽脆,咪错过。
椒麻盐水虾
椒麻盐水虾
野菌炖鸡汤 $238

又野菌,又炖汤,啱晒我啦,一大锅野菌炖鸡汤送到埋嚟,热气腾腾,香气四溢。一大碟汤渣被你验明正身,牛肝菌、姬松茸、老鸡、赤肉 ……等等,炖足几粒钟,真喺唔醇香顺喉就有鬼咯,可惜一锅得5-6碗,想饮多啲都难
野菌炖鸡汤
自贡跳水娃 $188

餐牌中有一类叫特色菜,田鸡(牛娃)实在好耐无食过,嚟一客自贡跳水娃,就睇睇有几特色。望落去时,咪睇佢又辣椒,又青椒, 唔喺好辣咋㖞,而田鸡啲肉质十分之嫩滑,越食越滋味。
自贡跳水娃
红汤羊肉 $238

属水煮、汤菜类,一大汤红当当红油咁款,未食都有种火辣辣嘅感觉。未知喺咪个辣汤,羊肉食落唔太膻,质感则颇软腍,但就越食越辣,果然火辣辣,内里仲有唔少大葱同大豆芽,不过沾满辣汤,食友就话投降,小弟就继续挑战
红汤羊肉
红汤羊肉
香麻爬爬虾(时价)

辣子香锅类拣嚟爬爬虾,想知喺乜家伙,原来喺琵琶虾,哈哈。依道菜以时价计,今晚就卖$50只,叫多少随意,亦唔见店员讲话几多只起计。香麻爬爬虾以大木盆盛载,顾名思义,主打喺喺香与麻,所以,盆面堆满大量配菜:大葱、紫洋葱、唐芹、鲜胡椒、莲藕条,诱发不同香气;而琵琶虾则藏晒晌底,虽然肉唔算多,但惹味到不得了
香麻爬爬虾
香麻爬爬虾
杞子浸莴笋 $108

有句谚语叫万绿丛中一点红,依道莴笋嘅出场正正相反,喺是晚嘅万红丛中一点绿,更似一道清泉咁登场,因为碧绿嘅莴笋,有种淡然清新嘅娇态。的而且确,莴笋入口爽脆清新,浸晌高汤中,伴以一啲菇菌、杞子,简单天然
杞子浸莴笋
临尾环节,少不了甜品,单睇啲名称,几款甜品都已觉得蛮特别,不过,店长推介豆奶桃脂,一来因为坊间少见,二来桃脂依家嘢未必次次有货,真喺可遇不可求,咁究竟桃脂乜?原来喺鎅开桃树后所分泌嘅汁液凝结所致,琥珀色半透明,质感胶胶哋又好似啫喱咁
豆奶桃脂 $38

以桃脂浸在豆浆中所做成嘅一道甜品,个人觉得豆浆稍淡,豆味亦唔够浓,至于啲桃脂,其实无乜味,食落似雪耳嘅口感,但据介绍就营养丰富。
豆奶桃脂
豆奶桃脂
晌度食到嘅川菜,唔会只喺大麻大辣,稍为讨我欢心嘅喺花椒都无放得太重,因为跑咗重庆山区十几年,对花椒嘅麻,真喺食到「惯」,但就喺掼低个「掼」,而且,山区啲菜馆下油超劲,就算唔喺地沟油,都食到你惊
蒜泥白肉
野菌炖鸡汤