[寻味九龙东]收工口淡淡唔知食咩嘅时候突然谂起创业街开左间靓靓嘅车仔面铺。基于本人成日都想支持本地中小企嘅关系即刻揸车去试试⋯入到去装修完全行日式简约风,重点系比起同区好多所谓日式餐厅更干净、亦无油烟味!拎起餐牌见佢有车仔面有饭有早餐,即刻有啲失望,因为风深信只有专注至有好味道。不过既然都入去左,就俾个机会佢哋同样比个机会自己⋯而既然佢地打正招牌话系车仔面铺,我理所当然试下佢地个车仔面。睇到车仔面个餐牌时有啲不知所措,因为佢有传统嘅车仔面𩠌、又有拉面嘅𩠌(糖心蛋??Are you sure??)不过好在汤底都有好多选择,我拣左鸡汤再加胡椒味⋯然后𩠌我就拣左花胶、鱿鱼同埋秋葵⋯上枱个面都几靓仔,如果系第一次帮衬餐厅试味,我一定会试下佢啖汤嘅⋯一入口清甜,无咩胡椒味(后来至发现原来胡椒味系要捞混胡椒粒之后慢慢出味。)个个汤底好好饮,绝对无加味精,捞混左胡椒后更惹味同暖胃,已经好多年无遇过咁高质嘅汤底,之前就算遇到都系拉面铺,车仔面真系谂面无谂过⋯秋葵嘅味道味就系秋葵啰!唔可能有变化,不过嗌得秋葵面预左⋯如果大家揾到间觉得好好食或者好难食嘅秋葵面欢迎同得讲,因为可以改变到秋葵嘅味道同质感都算
[寻味九龙东]

基于本人成日都想支持本地中小企嘅关系即刻揸车去试试⋯

然后𩠌我就拣左花胶、鱿鱼同埋秋葵⋯

秋葵嘅味道味就系秋葵啰!唔可能有变化,不过嗌得秋葵面预左⋯如果大家揾到间觉得好好食或者好难食嘅秋葵面欢迎同得讲,因为可以改变到秋葵嘅味道同质感都算系创举⋯我真心会去试⋯

花胶分量算充足、16蚊有两块,有少少胶质得黎亦弹牙,唔会话太硬又唔会溶到一旧咁,以16蚊黎讲算好超值⋯

鱿鱼一开始食就觉得不过不失,不过食多一两旧发现越来越出味,好香、少少辣味开始惹味同醒神,好味!!

总体而言成碗面嘅份量偏少,不过绝对系高质素嘅车仔面。佢不同于普通嘅车仔面,亦有保留车仔面嘅风味!!

个人黎讲虽然未算惊为天人不过都系强烈推荐。

如果大家都想支持本地小店亦自问系嘴尖一族真心值得一试。

如果系当区工作,食lunch去绝对系上佳选择(除左多人难等位外⋯过左12:45根本上一定要等位)