2023-07-03
今日同个friend行黄金,行行下又到食午饭时间,大家无乜心水下周围睇下有咩食,行经基隆街见到一间小店。Good㖞!好耐无过食车仔面,仲要有饺子😍。店舖虽小,但座位舒适阔落,环境卫生企理。最惊喜系见到店内有2宝助阵(老伯伯及老奶奶)。店员服务亲切有礼,老人家尤其和蔼可亲,真系好有家的感觉。食物价钱亲民,车仔面配料选择多,仲有饭,饺子和名物“招牌鲜炸肉丸”及各款“西多士”,食物选择几多。车仔面 (香辣鱿鱼 $14.-, 猪大肠 $14.-, 鱼腐 $11.- 及油面底$10.-)香辣鱿鱼质感爽弹,微辣带鱿鱼香,猪大肠煮得软腍入味,有少许油脂,好邪恶但好食,鱼腐软滑有鱼味,油面煮得软硬适中,配埋沙嗲汤底已经好香,再加埋自家制蒜蓉辣椒菜谱,更加美味可口。秘制葱油香煎鸡扒饭 $49.-鸡扒煎到焦香但唔油腻,肉质嫩滑味道鲜香,加上煎过嘅火腿及太阳蛋,再配上大量葱油,捞埋热辣辣又软熟嘅白饭一齐食,简简单单嘅的配搭,既好食又有家的味道👍。招牌煎饺8只双并 $42.- (转芝士粟米另加$3.-)饺子皮煎得金黄香脆,皮薄馅料饱满,韭菜脆嫩多汁,味道香浓。芝士味香浓有拉丝效果,加上清甜嘅粟米,味道又夹又好
秘制葱油香煎鸡扒饭 $49.-
招牌煎饺8只双并 $42.- (转芝士粟米另加$3.-)
饺子皮煎得金黄香脆,皮薄馅料饱满,韭菜脆嫩多汁,味道香浓。芝士味香浓有拉丝效果,加上清甜嘅粟米,味道又夹又好食。
下次一定试埋佢哋嘅招牌鲜炸肉丸及爆酱阿华田西多士😋。