2018-12-16
308一年前开始,LCX "新翼" 有好多新餐厅开张,唔少都净系放左入wishlist,一直未揾到啱机会试。呢个月心血来潮想食返餐靓景晚餐,朋友一直钟情中餐多过西餐,而我又偏偏钟意西餐多啲。最后谂起HEXA呢间食中餐得黎有少少Fushion feel 既餐厅,提早2个几星期先book到枱,重要只得两个时段选择,我地拣左6:30,打算食完啱啱好可以去睇场戏。LCX呢个位置真系由地铁行过黎都要成15-20分钟,HEXA就喺扶手梯尽头,到门口已经感觉气派,Hollywood Glam得黎又有中式元素,例如屏风等等。我地跟住店员转向右手面,经过左差唔多到天花既bar area,就去到我地座位了!虽然订枱时冇指定,但都好幸运地坐到最近窗边的位置!望住中环skyline食呢餐饭,提醒自己要努力揾钱,先可以随心所欲咁食!其他booth都相当有privacy。𠮶日太早lunch,所以叫得特别多野食:杏汁花胶川贝菜胆炖白肺、竹笙蟹皇羹、龙眼蜜生煎金蚝、松茸羊肚菌海胆烩饭、苏姜蟹肉蛋白东星斑伴件、姜糖芥兰。先讲两个汤品:杏汁花胶川贝菜胆炖白肺、竹笙蟹皇羹。两个汤下面都用蜡烛保暖,十分贴心!竹笙蟹皇羹有好多
其他booth都相当有privacy。
竹笙蟹皇羹有好多蟹粉,但唔够入味,亦都冇我地想像中咁浓稠。
我地一致觉得炖白肺系好味啲既,加上入面足料,肺已经清洗到完全冇异味,呢点好重要! (不过性价比黎讲,HKU旧生会始终略胜一筹)
前菜龙眼蜜生煎金蚝都系好多食家推介既,朋友钟意食蚝,话要会一会呢味菜。上菜摆碟有新派菜风味,龙眼蜜香醇,不过金蚝煎得有少少太干,本来胀卜卜既金蚝咬落冇左肥美口感…
松茸羊肚菌海胆烩饭系全晚highlight,松茸羊肚菌同海胆呢个配搭喺第二度好少食到,因为两样都系好浓郁口味既材料,要驾驭真系有返咁上下难度。碟烩饭唔算多(讲真,再多啲都会腻到食唔落),但每一啖都食到海胆既鲜,同羊肚菌既香,夫复何求!可惜两个人食,实在太腻,我地最后都系食唔晒Orz
食完重口味烩饭,食左个炒姜糖芥兰清清味蕾,不过不失(相都唔记得影…)之后就系最后一道:苏姜蟹肉蛋白东星斑伴件。本来对呢味菜好冇想像,上枱发现原来类似羹状,我地完全估错晒XD 斑球基本上唔止「球」咁细,2旧加埋都有半只手掌size,而蟹肉同蛋白就落左个「羹」度。斑球煮得刚刚好,重系滑嫩,但讲真,唔系好食得出同出面酒楼有咁大分别。
服务方面,全晚都有待应细心地帮我地换碟,比napkin,等等。最后埋单$1700,食物质素唔系话好惊艳,相信有一半价钱系比左个海景。如果第日想再睇呢片海,会试下其他LCX新翼餐厅,可能CP值会高啲。