2023-03-13
基本上依间一定要试㗎啦,野猪食饺子就钟意煎嘅,纯粹爱好香口嘢。马骝太太就坚持中式饺子一定系放汤,要煎不如食锅贴,或者食日式饺子。不过依间饺子不论煎定汤都好,记得记得记得要配埋佢哋辣菜脯,但系食唔到辣嘅朋友要小心,因为都有啲辣度架。甜记基本每五次出旺角总会食一次,今次就叫咗南瓜忌廉鸡肉饺同西洋菜猪肉饺,原本我想洋葱薯仔牛肉饺,但咁啱sold out…甜记嘅饺子算系大粒涨卜卜嘅,皮唔会太厚而且好多料好饱满,即使炸饺都唔会好干,Keep到juice有肉汁嘅。佢咁多款饺之中,我地夫妇最推介嘅系南瓜忌廉鸡肉、西洋菜猪肉、洋葱薯仔牛肉同京葱羊肉饺,其实menu中有一两款我觉得系麻麻地嘅,不过始终十只手指都有长短,总无可能款款都坚揪嘅。总括甜嚟讲,甜记系必食名单,一定会有嘅食店嚟
总括甜嚟讲,甜记系必食名单,一定会有嘅食店嚟