2022-10-03 1660 浏览
小弟一向都钟意马拉菜,而马来西亚都曾经去过两次,两次都有到访过槟城,因为真喺几钟意呢个小岛,人少、地方大、多果园、沙滩区好靓,最搞嘢喺广东话通行。疫情嘅完结都开始睇到曙光,希望早日能远行,飞返一转大马。咁未飞得住,就食餐马拉菜嚟怀缅吓,住晌港岛东嘅老友推介呢一间小店「槟榔岛敍」,讲菜式颇特别。地址标示「海湾街」,其实要转个弯入「海堤街」先喺。入夜嘅铺面挂着霓虹灯,都有少少𠮶时去到槟城「新关仔角」嘅海鲜档。入到铺内,就完全唔同晒,好有蓝天白云,对住一片海洋之感,幻想吓,都有几分晌海滩嘅风情,悠闲轻松。虽然话卖马拉菜,但翻一翻餐牌,就会发觉菜式加入其他菜系元素,由特色小食、沙律、主食、饭品、粉面……到意大利面、薄饼、甜品都一应俱全,种类繁多。不过,讲抵食,店家嘅晚市二人套餐应该喺最划算,因为起表价$338就包咗前菜沙律、小食拼盘、2客主食、2客饮品及甜品,但温提一下,部份菜式需要另外加钱。而且,小食、主食都选择多多,弹性大。所以,我哋都喺拣食个二人餐。顺便讲讲埋啲饮品,基本就分为非酒精及酒精类,前者有唔少马来西亚特饮,而后者唔止得啤酒,仲有手工啤、红白餐酒。前菜沙律以为套餐嘅沙律,都喺一般
。所以,我哋都喺拣食个二人餐。
前菜沙律

以为套餐嘅沙律,都喺一般般嘅田园沙律,原来除沙律菜、青瓜、车厘茄之外,仲加咗啲大树菠萝同酸瓜,加添少少马拉元素,简简单单嘅前菜,食起嚟清爽,起到开胃作用。
前菜沙律
小食拼盘

可以晌8款小食中任拣3款,我哋就拣咗马来西亚鸡髀肉串、参巴水牛城鸡锤、马拉盏一口虾多士。马来串烧就主打一定拣,其余两款用上马拉常用嘅酱料参巴同马拉盏,亦喺拣佢哋嘅原因。
小食拼盘
自家制甜酸酱、参巴酱
马来西亚鸡髀肉串用上脾肉,自不然相对更嫩滑,而且,烧得有份焦脆口感,又富肉汁,唔会「干峥峥」。最正喺面面淋上大量自家制马来沙嗲,又香又浓,充满花生粒粒,令鸡肉食味更具层次。
马来西亚鸡髀肉串
附有一小碟黑黑沉沉嘅参巴酱,就喺用嚟配鸡锤,叫得水牛城,就喺表示辣嘢嚟,果然,个参巴酱真喺几有辣劲,但就惹味十足,而且,辣得嚟富香料感。
参巴水牛城鸡锤
另外仲有一小碟自家制甜酸酱,用嚟衬一口虾多士,睇起嚟啲虾多士好深色,因为加咗马拉盏,类似我哋嘅虾酱,所以,啲虾多士既炸得脆而不腻,又渗出咸香味,沾上甜酸酱,有平衡之效。
马拉盏一口虾多士
辣味参巴鱿鱼配椰浆饭

其实,想试个生炸脾,可是小食已有两道鸡菜式,加上觉得炸脾「些牙」比较麻烦,但又想试椰浆饭,故此就拣咗呢一道辣味参巴鱿鱼配椰浆饭,淡绿嘅椰浆饭,加埋多种配菜,鸡蛋、鱼干、花生,卖相精致靓仔。
辣味参巴鱿鱼配椰浆饭
先试一口饭,饭身偏软,但带有淡淡椰香,配点参巴酱喺一种味道,夹上鱼干又喺另一种味道,点衬法悉随尊便,总之,都喺好食。
辣味参巴鱿鱼配椰浆饭
而啲鱿鱼好新鲜,入口就知唔喺雪藏货,而且,口感好柔软,沾上参巴酱,提升惹味感,越食越滋味。
浓香喇沙烟肉长通粉

另一道想试喺呢个「意」、「马」融和嘅长通粉,本身已经几钟意食喇沙,一向亦喜欢意大利面,呢道长通就啱晒我。佢以卡邦尼为基础,却唔喺白汁,改用上喇沙汁,再淋上蛋浆捞匀,感觉非常特别又有趣。
浓香喇沙烟肉长通粉
先试一口未捞蛋浆嘅,喇沙嘅香味好浓郁,仲有悠长嘅虾鲜味,长通煮得又够咬口,煮得啱啱好;之后,再捞上蛋浆,其实蛋味就唔喺话好出,不过,感觉就多添咗一份滑溜感,整体感觉确喺有啲惊喜。
槟榔岛敍杂果宾治

平常就会试吓白咖啡,因为喺当地特色,但因为都知道啲参巴酱会几辣,所以,最后改选杂果宾治嚟解解辣。呢杯做得有诚意,因为食得出都喺新鲜生果整成,有菠萝、橙肉、苹果、提子……等等,味道滑甜,入口阵阵清爽。
槟榔岛敍杂果宾治
班兰龙眼冰

友人就选龙眼冰,晶莹剔透嘅糖水,渗出淡淡嘅班兰清甜味,纯香自然,而龙眼肉都有唔少,食得出啲龙眼唔喺罐头货,有种纯甜嘅味道,同样入口凉透心。
班兰龙眼冰
焦香榴梿芝士蛋糕 +$28

同老友都喺钟意食榴梿之人,所以,甜品点都要试试店家嘅榴梿芝士蛋糕。所谓焦香,做法就如早前大热嘅巴斯克芝士蛋糕,将面面焗得㶶啲而带出焦香感,而糕身做得软熟而挺身,口感绵密,有芝士嘅咸香味,亦有榴梿嘅芳香味,怕你嫌唔够榴梿香,晌蛋糕面仲唧多几行榴梿蓉,真喺满足晒啦。
焦香榴梿芝士蛋糕
今餐真喺丰富,试到好多嘢之余,样样都有亮点,又富马拉特色,最紧要价钱又唔喺贵吖嘛,仲食到好饱,个二人餐性价比真高
,加上招呼好,同老友都食得好称心满足。