2013-08-28
一年之中我去元朗既次数一只手都数得哂''*昨晚跟男朋友及友人揸车入去位于元朗市区既 Mint Thai House 试菜!!好彩有人肉GPS 带路, 地方都几偏远下, 地点近元朗剧院~餐厅内里地方细小, 而且台与台之间的相隔位置不多, 很容易会碰撞到''*另外亦设有露天座位, 天气唔热既时间都可以坐下出面既!!!内里装潢简单但有特色, 还有像DISCO 的七彩灯光及播著轻快的音乐~~天气炎热, 梗系要order D冻野饮啦!!!友人叫左泰啤, 但系唔系冰冻既, 真系唔多OK~而我就叫左青柠梳打, 味道跟平时既一样''*❤ 炸虾饼一碟有八块, 每块都是薄身的~食落冇乜虾肉感, 亦没有虾味, 而且唔脆口弹牙!!可说是麻麻地''*❤ 班兰咖哩鸡配薄饼第一次听人用班兰黎整咖哩, 果然十分特别~上台后已经闻到阵阵既班兰味, 而且咖哩味香而不辣, 仲带有椰汁味!!配上新鲜热辣既薄饼沾上咖哩黎食, 真系食唔停口''*另外内里既鸡系无骨既, 很嫩滑~就连大厨朋友都赞这个好好味''*❤ 泰式炒金边粉男朋友最喜欢食炒金边粉, 这里的金边粉十分特别''*用蛋网包住, 中间插著一串三只的虾~~而碟的四角放有花
好彩有人肉GPS 带路, 地方都几偏远下, 地点近元朗剧院~ 餐厅内里地方细小, 而且台与台之间的相隔位置不多, 很容易会碰撞到''*
另外亦设有露天座位, 天气唔热既时间都可以坐下出面既!!!
内里装潢简单但有特色, 还有像DISCO 的七彩灯光及播著轻快的音乐~~ 天气炎热, 梗系要order D冻野饮啦!!!
友人叫左泰啤, 但系唔系冰冻既, 真系唔多OK~
而我就叫左青柠梳打, 味道跟平时既一样''* ❤ 炸虾饼
一碟有八块, 每块都是薄身的~
食落冇乜虾肉感, 亦没有虾味, 而且唔脆口弹牙!!
可说是麻麻地''* ❤ 班兰咖哩鸡配薄饼
第一次听人用班兰黎整咖哩, 果然十分特别~
配上新鲜热辣既薄饼沾上咖哩黎食, 真系食唔停口''*
另外内里既鸡系无骨既, 很嫩滑~
就连大厨朋友都赞这个好好味''* ❤ 泰式炒金边粉
男朋友最喜欢食炒金边粉, 这里的金边粉十分特别''*
用蛋网包住, 中间插著一串三只的虾~~
而碟的四角放有花生碎, 辣粉, 青柠, 芽菜及葱, 可应个人口味自己调配!!
金边粉味道酸酸甜甜的, 都不错~
卖相令整碟金边粉加哂分''* ❤ 泰式烧马友
本身想食椒盐魔鬼鱼的, 但系刚巧入唔到货, 就点左店员推介既烧马友!!
店员仲教路, 先将青柠汁唧到上鱼身, 再点酱汁一起食用, 会更鲜味~
鱼既肉质鲜嫩, 点上酱汁真系更加鲜味~
而唔点酱汁既话味道较淡, 但可以食到鱼本身既鲜味!!
喜欢吃鱼既我十分喜欢''* ❤ 马拉盏炒通菜
没有什么得别的马拉盏炒通菜~
菜都算爽口, 炒得亦够口喉!!
餐厅地点对我来说太偏远了, 不过下次再有机会到来元朗亦会再来啊''*
新派的泰菜令人有特别的惊喜, 最喜欢既系班兰咖哩~~~